În 2013, autorităţile de la Atena au aprobat vânzarea unui pachet de 66% din acţiunile companiei Desfa către compania energetică Socar din Azerbaidjan pentru un preţ de 400 milioane de euro. Însă, tranzacţia a provocat îngrijorări Comisiei Europene, care se teme că ar putea fi redus accesul pe piaţa de distribuţie a gazelor naturale în Grecia.
‘Compania italiană Snam ne-a contactat pentru o posibilă preluare a unei participaţii la Desfa. Această companie este interesată să preia o participaţie de 17% la DESFA’, a declarat Rovnag Abdullayev, adăugând că SOCAR ar putea anunţa un acord până la finele anului.
În luna august, un oficial din cadrul Agenţiei pentru privatizare din Grecia a declarat că autorităţile de la Atena analizează o opţiune pentru a răspunde la îngrijorările UE printr-o variantă în care SOCAR ar prelua o participaţie de 66% la Desfa iar ulterior ar urma să vândă cel puţin 17% din acţiuni fie către statul grec fie către o terţă parte.
Rugat să confirme declaraţiile preşedintelui SOCAR; un purtător de cuvânt de la Snam a făcut referire la memorandumul de înţelegere semnat de cele două companii în luna septembrie. Acest memorandum se referă la cooperarea celor două companii pentru dezvoltarea coridorului sudic de gaze naturale.
Recent Snam, companie controlată de statul italian, a anunţat că este interesată să preia o participaţie la gazoductul TAP, care va face legătura între zăcământul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan şi Italia. Socar deţine o participaţie de 20% din acţiunile proiectului TAP.
Compania SOCAR a investit până acum 50 de milioane de euro pe piaţa românească şi a deschis 27 de staţii de alimentare, inclusiv în Bucureşti, fiind create aproximativ 400 de locuri de muncă.