Aeroportul din Viena a experimentat o revoluţie în traficul de pasageri, atât în ceea ce priveşte cresterea, cât şi compoziţia. Peste 24 de milionae de pasageri au călătorit prin aeroportul din Viena, după ani în care a stagnat la 22-23 de milionae de pasageri. Iar acest lucru s-a întâmplat exact în anul în care companiile aeriene Fly Niki şi Air Berlin şi-au încetat operaţiunile.
Locul lăsat liber trebuie ocupat. Iar operatorul austriac, care concurează cu aeroporturile din Munhen, Zurich şi Frankfurt, şi-a crescut eforturile în încercarea de a capitaliza apropropierea de estul Europei, după ce căderea Air Berlin i-a şters o mare parte din venituri. Subsidiara Air Berlin, Fly Niki genera 15% traficul de pe aeroportul vienez.
Pentru a atrage noi companii, aeroportul a introdus un program de stimulete, care a fost foarte bine primit de companiile low-cost, spune Julian Jaeger, unul dintre directorii executivi, citat de Reuters.
Astfel, companiile low-cost beneficiază de reduceri la taxele de aeroport pe o perioadă de la trei la cinci ani, oferite pentru anumite volume şi rute noi.
„Nu am fi putut compensa pierderea Air Berlin fără aceste stimulente. Sunt convins că vom vedea creştere puternică anul acesta, dar şi anul viitor”, a mai spus oficialul aeroportului pentru Reuters. Operatorul aeroportului estimează pentru acest an o creştere de 16,5% a profitului, la 148 milioane de euro.
Iar companiile low-cost lansează şi cresc zborurile pe rutele din Viena. Este vorba de easyJet, divizia low-cost a Lufthansa, Eurowings şi divizia low-cost din cadrul grupului IAG, Vueling.
Wizz Air este o companie nou-intrată pe lista operatorilor de pe aeroportul din Viena. La începutul acestui an, Wizz a anunţat deschiderea unei baze prin alocarea unei aeronave Airbus A320 în iunie, care va fi urmată de alocarea a altor două aeronave Aribus A321 în noiembrie. De aici, operatorul low-cost va opera zboruri spre 17 rute noi, una dintre ele fiind cea spre Cluj-Napoca. Rămâne de văzut dacă Wizz va intra şi cu zboruri pe ruta Viena-Bucureşti, pe care în prezent oferă zboruri doar Tarom şi Austrian Airlines.
Dacă anul tecut Ryanair spunea că aeroportul din Viena e prea scump, anul acesta gigantul aerian şi-a asigurat un loc pe unul dintre cele mai importante aeroporturi din Europa. Competiţia pe ruta spre capitala Austriei se va înteţi din toamna acestui an. Laudamotion, un phoenix care a renăscut din propria cenuşă, va lega Bucureştiul de Viena din 28 octombrie.
Laudamotion este aceeaşi companie deţinută de fostul pilot de Formula 1, Niki Lauda, însă sub alt nume. Ryanair este investitorul principal din nou companie, cu o participaţie de 24,95% din Laudamotion, participaţie care va creşte la aproape 100%, dacă autorităţile europene îşi vor da acordul.