Gazprom Neft este brațul petrolier al gigantului rus al gazelor Gazprom, și acum a fost sancționată de guvernele SUA și Marii Britanii. Rușii au cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la compania petrolieră naţională a Serbiei, NIS, în anul 2009, pentru 400 de milioane de dolari. Cu acea ocazie, Gazprom a devenit proprietarul a două rafinării în Serbia, la Pancevo şi Novi Sad. Rușii dețin cumulat o participație de 56% din companie, guvernul sârb deține încă 29,87%, restul fiind deținut de acționari mici.
„Ei cer de la noi o ieșire completă a rușilor din NIS, eliminarea, nu reducerea (participației – n.red.)”, a declarat Vucic. El a spus că termenul limită pentru ca Serbia să încheie afacerea cu rușii ar putea fi prelungit până la 10 martie, cel târziu.
″Sancțiunile sunt dure și extrem de serioase. Este nevoie de ieșirea completă a Rusiei din acționariatul NIS. Trebuie să începem imediat să implementăm un plan de schimbare a acționariatului. Avem la dispoziție doar 45 de zile, până pe 25 februarie. SUA nu permit ca Rusia să mai aibă nici măcar o participație minoritară″, a declarat Vucic.
Orice tranzacție va trebui să fie aprobată de Biroul american de control al activelor străine, a mai spus Vucic.
Operatorul sistemului de conducte din Croația, Janaf, prin care NIS aduce cea mai mare parte a țițeiului său, a declarat că aplicarea completă a sancțiunile vor intra în vigoare efectiv în 45 de zile, după care, dacă Gazprom rămâne proprietar, cel mai probabil nu va mai transporta țișeiul către Serbia. „Până atunci, este posibil să se ajusteze și să se ia măsuri care să permită dezinvestirea și să sprijine aprovizionarea sigură cu petrol a Republicii Serbia”, a anunțat compania croată.
NIS, care este printre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Serbiei, semnase un contract cu Janaf pentru transportul a 10 milioane de tone de petrol prin Croația de la 1 ianuarie 2024 până la 31 decembrie 2026.
Administrația Biden a impus vineri cel mai amplu pachet de sancțiuni de până acum vizând veniturile din petrol și gaze ale Rusiei, în încercarea de a oferi Kievului și viitoarei administrații a lui Donald Trump pârghii pentru a ajunge la un acord de pace în Ucraina, arată Reuters
NIS Petrol România, care este controlată de firma sârbă Naftna Industrija Srbije (NIS), a intrat în procedură de concordat preventiv la cerere, luna trrecută.
Concordatul preventiv este o procedură juridică menită să ofere o șansă companiilor care se confruntă cu dificultăți financiare, dar care au încă potențialul de a deveni viabile. Aceasta permite debitorului să negocieze un acord cu creditorii pentru a restructura datoriile și a reface echilibrul financiar al afacerii. Practic, este un instrument de prevenire a insolvenței care facilitează salvarea și reorganizarea companiilor
NIS Petrol SRL este activă în România din 2012 mai ales pe segmentul retailului de carburanți. Compania operează acum o rețea de 19 benzinării în România, sub brandul Gazprom, majoritatea situate în zona Transilvaniei, cifră care a rămas neschimbată de mulți ani, în ciuda planurilor mari anunțate la intrarea pe piața locală.
Compania nu a reușit să facă niciodată profit, de la intrarea sa pe piața locală. În 2023, a raportat o cifră de afaceri de 283 de milioane de lei și pierderi de 63 de milioane de lei.
Compania mai are un portofoliu de şase perimetre de petrol şi gaze concesionate pe teritoriul României, în vestul țării, la care are calitatea de operator.
Acum două luni, compania a primit licența de furnizare a energiei electrice în România.