Pachetul majoritar de acţiuni la NIS este deţinut de firmele ruseşti Gazprom Neft şi Gazprom fiind unul din ultimele active petroliere deţinute de Rusia în Europa. NIS este crucială pentru securitatea energetică a Serbiei deoarece operează singura rafinărie din ţara vecină.
NIS a fost inclusă în ianuarie pe o listă de companii afectate de sancţiunile care vizează sectorul energetic rusesc, chiar înainte ca fostul preşedinte american Joe Biden să îşi încheie mandatul. Totuşi, la finele lunii martie, Statele Unite au amânat, din nou, cu 30 de zile punerea în aplicare a sancţiunilor anunţate împotriva NIS.
Cu toate acestea, recentele dificultăţi operaţionale ale NIS scot în evidenţă ce se va întâmpla când sancţiunile americane vor intra în vigoare, preşedintele Aleksandar Vucic avertizând că Serbia ar putea să îşi piardă accesul la importurile de petrol.
Dacă până acum NIS cumpăra petrol pe baza unor contracte pe termen scurt, recent compania a recurs la achiziţii pe termen scurt de pe piaţa spot, de la case internaţionale de trading care sunt în continuare dispuse să facă afaceri cu compania din Serbia, au dezvăluit două surse din apropierea acestui dosar.
„Compania îşi adaptează activităţile de business la noile circumstanţe”, a informat NIS într-un comunicat de presă.
Firma de consultanţă Kpler estimează că importurile de petrol ale NIS, care se derulează prin portul Omisalj din Croaţia şi mai departe prin conductele firmei Janaf, se situează la o medie de 28.000 de barili pe zi în acest an, comparativ cu 40.000 de barili pe zi în 2024 şi 70.000 de barili pe zi în 2023.
În plus, o serie de furnizori de carburanţi precum OMV din Austria şi Eko din Grecia au început să importe din străinătate carburanţii pe care îi comercializează la benzinăriile lor din Serbia, în loc să cumpere combustibili de la NIS. Ambele companii au precizat că au decis să îi suspende achiziţiile de carburanţi de la NIS din cauza sancţiunilor americane.
OMV a început să importe carburanţi de la alte rafinării ale sale din Europa, pe care îi transportă în Serbia cu ajutorul barjelor, în timp ce Eko îşi aprovizionează benzinăriile din Serbia cu produse din Grecia, a dezvăluit un oficial al companiei care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Însă doar prin importuri Serbia va avea dificultăţi în a-şi acoperi necesarul de motorină, estimat la 44.000-49.000 de barili pe zi, şi benzină, estimat la 14.000 de barili pe zi, din cauza capacităţilor limitate a infrastructurilor precum barje, vagoane de cale ferată şi camioane, a apreciat un trader de carburanţi din Serbia.
În replică, NIS a informat că este „pregătită să îşi îndeplinească toate obligaţiile contractuale, inclusiv cele cu clienţii de tip corporate şi marii cumpărători, precum alte companii petrolier”, adăugând că rafinăria sa de la Pancevo operează în regim normal. MIPE va finanța 18 proiecte pentru construirea sistemelor de transport al gazelor naturale, de care vor beneficia peste 44.000 de gospodării