Compania românească de automatizări software Docprocess a deschis un centru de dezvoltare IT în Franţa

Docprocess, o afacere românească de familie care furnizează companiilor roboţi software pentru automatizarea procesării documentelor, a investit 600.000 de euro într-un centru de dezvoltare IT în Grenoble, Franţa.
Economica.net - mie, 16 mai 2018, 21:01
Compania românească de automatizări software Docprocess a deschis un centru de dezvoltare IT în Franţa

Decizia a venit atât din motive strategice, cât şi pe fondul crizei de forţă de muncă din sectorul IT autohton. „Criza de forţă de muncă se manifestă în toate sectoarele, nu doar în IT, şi ţine de declinul demografic. Sunt companii în Bucureşti care îşi aduc angajaţii cu autobuze, de pe o rază de 80 de kilometri. Există, de asemenea, şi probleme specifice sectorului IT: în România sunt mulţi programatori, însă unele specializări se găsesc foarte greu – arhitecţi de sistem sau specialişti în securitate informatică”, a explicat într-o conferinţă de presă Liviu Apolozan, CEO-ul Docprocess.

Centrul de dezvoltare IT din Grenoble a fost inaugurat în luna martie şi porneşte la drum cu cinci angajaţi, specialişti cu până la 15 ani de experienţă. Investiţia din Franţa va ajuta compania să se extindă pe piaţa franceză şi să accelereze dezvoltarea produselor.

„Cei 13 ani de existență ne-au purtat prin mai multe etape de dezvoltare, cea mai importantă fiind trecerea de la activitatea de consultanță la furnizarea de servicii bazate pe utilizarea unei platforme de concepție si dezvoltare proprii. Astăzi am ajuns în punctul în care ne propunem să ne internaționalizăm. Suntem o echipă cu 50 de angajați (România plus Franța) și suntem în proces de creștere. Dorim să lucrăm cu cei mai buni dezvoltatori de software pe care îi putem găsi și care văd oportunitatea de a lucra într-o companie ce își dezvoltă propriul ei produs și are ambiții globale. Ne interesează piețele din Uniunea Europeană și nu numai”, a adăugat Apolozan.

Compania speră că va găsi oportunităţi de afaceri chiar în campusul unde şi-a înfiinţat centrul de cercetare.

„Franţa este o piaţă matură, care oferă multe oportunităţi. Doar în zonă, campusul Innovalee – unde am înfiinţat centrul de R&D – găzduieşte peste 400 de companii, care generează afaceri de 2 miliarde de euro pe an. De asemenea, suntem vecini cu o şcoală de informatică cu performanţe foarte bune. Am prospectat cinci oraşe înainte să ne stabilim acolo, iar odată ce ne-am hotărât am reuşit să găsim cei cinci specialişti în numai o lună”, a afirmat Daniela Apolozan, COO (director de operaţiuni) al Docprocess.

Angajările vor continua şi în România, unde se află managementul, departamentul comercial şi operaţiunile companiei, au precizat reprezentanţii Docprocess.

Centrul de dezvoltare din Franţa va fi coorodnat de Jean-Dominique Sorace, care coordonează întreg departamentul tehnic al companiei. El a arătat că dezvoltarea viitoare a aplicaţiilor Docprocess se va baza pe inteligenţa artificială.

„Fluxurile de date generate de aplicaţiile noastre reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea produselor în sprijinul clienţilor, prin folosirea algoritmilor de analiza datelor şi machine learning. Spre exemplu, astăzi, atunci când găsim o eroare sau o neconcordanţă într-o factură notificăm imediat clienţii; în viitor, vom putea identifica mai bine eventuale probleme şi vom putea sugera soluţii pentru a le remedia. Vom putea analiza şi detecta trenduri pentru a preveni probleme viitoare, pe care să le rezolvăm înainte ca clientul să fie nevoit să pună mâna pe telefon”, a spus Sorace, care are o experienţă de peste 10 ani în dezvoltarea de software.

Ca motoare de creştere, Docprocess se bazează pe dezvoltarea produselor proprii şi diversificarea pe o piaţă nouă. Planurile de viitor includ extinderea către segmentul B2G – business-to-government – odată cu intrarea în vigoare, din 2020, a unei directive UE privind transformarea digitală în administraţie.

Compania a fost fondată în 2005 la Bucureşti de Liviu Apolozan, care s-a întors din Franţa, după 15 ani petrecuţi în multinaţionale, pentru a pune bazele propriului business.

Docprocess a ajuns anul acesta la 50 de angajaţi şi estimează o cifră de afaceri de 2,7 milioane de euro pentru 2018, faţă de 1,65 milioane de euro anul trecut. Profitul bugetat pentru acest an se ridică la 450.000 de euro, faţă de 420.000 euro în 2017.

Docprocess furnizează automatizări software pentru procesarea de documente, în principal facturi, iar printre clienţii companiei se numără Carrefour, Cora, Kaufland, Altex, Leroy Merlin, Dedeman, Hornbach, Auchan, Emag, Mega Image, Albalact, Covalact, Mondelez şi reţelele lor de furnizori.

Per total, compania are 3.200 de clienţi şi estimează că va ajunge anul acesta la 3.500. Anul trecut, sistemele Docprocess au gestionat peste 80 de milioane de documente.

Principalul produs al companiei este DocXchange, un robot software colaborativ care permite interoperarea între companii, compatibilă cu alte platforme software, precum produsele ERP, care reduce volumul de muncă al angajaţilor prin preluarea sarcinilor repetitive în procesarea de documente (contracte, comenzi, avize, facturi etc.). Potrivit datelor companiei, DocXchange a ajutat clienţii să crească numărul de facturi procesare lunar per angahat de la 750 la 30.000, a redus incidenţa erorilor de la 35% la 0,01%, a redus costul direct de procesare a unei facturi de la 4,3 euro la 1,3 euro şi a restrâns durata fluxului de procesare a unei facturi de la câteva zile (între 5 şi 29 de zile) la un minut.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...