Compania scandinavă de transport aerian SAS a obținut o finanţare de 700 de milioane de dolari în vederea restructurării

15 08. 2022
SAS

Operatorul de transport aerian a depus cerere de protecţie în caz de faliment în Statele Unite la începutul lunii iulie, pentru a ajuta la reducerea datoriilor după colapsul discuţiilor salariale dintre compania aeriană şi piloţii săi, care a dus la o grevă de 15 zile care a amplificat haosul călătoriilor în Europa.

SAS a declarat într-un comunicat că se aşteaptă să finalizeze procesul de restructurare în cadrul legii capitolul 11 din SUA ​​într-un interval cuprins între nouă și 12 luni, transmite Reuters, citată de News.ro.

Compania aeriană anticipează că va primi aprobarea instanţei pentru finanţarea sa de 700 de milioane de dolari până la sfârşitul lunii septembrie.

Directorul general al SAS, Anko van der Werff, a declarat că greva a accelerat decizia sa de a solicitaq cprotecţia legii falimentului, numită Capitolul 11.

SAS a precizat că greva a costat peste 145 de milioane de dolari, afectând 380.000 de pasageri în sezonul de vârf al călătoriilor de vară şi că a pus în pericol capacitatea companiei de a-şi asigura o finanţare suplimentară.

Astfel firma a anulat aproximativ 3.700 de zboruri în timpul grevei, spunând săptămâna trecută numărul de pasageri a scăzut cu 32% în iulie faţă de iunie şi capacitatea sa cu 23%.

Membrii sindicatelor suedeze, daneze şi norvegiene ale piloţilor, care au votat pentru adoptarea unui acord colectiv încheiat cu SAS luna trecută, spun că nu vor relua greva.

SAS, care avea deja pierderi înainte de pandemie din cauza concurenţei în creştere din partea transportatorilor low-cost, a spus că trebuie să reducă şi mai mult costurile şi să strângă mai mult capital pentru a supravieţui.

În timp ce guvernul suedez a respins pledoaria pentru mai mulţi bani, Danemarca spune că ar putea injecta noi fonduri, dacă SAS găseşte sprijin şi din partea investitorilor din sectorul privat.

Sursa foto: Flickr