„Sinteza SA informează acţionarii şi investitorii cu privire la faptul că în data de 27.12.2024 a semnat un contract de finanţare. Obiectul contractului reprezintă acordarea de către Ministerul Energiei a finanţării nerambursabile din PNRR, pentru implementarea proiectului intitulat: „Înfiinţarea unei noi capacităţi de producţie, testare si reciclare a electroliţilor utilizaţi pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice”. Contractul intră în vigoare la data semnării lui, iar durata este cuprinsă între momentul intrării în vigoare şi până la finalizarea perioadei de durabilitate a proiectului, care este de 5 ani, calculată de la data punerii în funcţiune a investiţiei”, se menţionează în raport.
Potrivit sursei citate, valoarea totală a proiectului este de 309,267 de milioane de lei (cu TVA), valoarea totală eligibilă este de 248,073 de milioane de lei, fără TVA, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă (valoare ajutor de stat solicitat) este de 124,036 de milioane de lei (fără TVA) şi valoarea eligibilă a cheltuielilor care se acoperă din contribuţia proprie a beneficiarului este de 124,036 de milioane de lei (fără TVA).
Valoarea neeligibilă a cheltuielilor care se acoperă din contribuţia proprie a beneficiarului este de 11,913 milioane de lei, iar valoarea TVA-ului este de 49,28 de milioane de lei.
La finele lunii noiembrie, Sinteza şi Lockheed Martin au semnat o scrisoare de intenţie în vederea construcţiei la Oradea (foto de la eveniment) a unei fabrici de baterii GridStar Flow, cu zero emisii de carbon şi care permit obţinerea de energie durabilă şi stabilă.
Acest acord stabileşte cadrul în care părţile vor începe procesul de dezvoltare a unei viitoare fabrici care va produce 30.000 de tone de electrolit negativ pe an, începând din vara anului 2026. Aceasta va fi prima fabrică europeană de acest tip şi cea mai mare din lume.