Compania slovacă OFZ a cumpărat o carieră de mangan în Suceava, deţinută de fostul director al Cupru Min

26 03. 2018
ofz_58096400

Foto:  Maňo Štrauch

„OFZ, a.s. a cumpărat compania Florexym-Trade Impex, companie care deţine cariera Ulm, unde se găseşte zăcământ de mangan de grad scăzut, în Vatra Dornei, Suceava. Vom angaja circa 30 de persoane. Deocamdată nu vedem probleme majore în ceea ce priveşte asigurarea personalului necesar, deşi cunoaştem lipsa de forţă de muncă calificată în România, la fel ca şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est” a declarat pentru ECONOMICA.NET, Branislav Klocok, CEO al companiei slovace OFZ, a.s..

Cariera este o sursă stabilă de minereu de mangan la un preţ rezonabil pentru activitatea principală a companiei slovace, şi anume producţia de feroaliaje. Investiţia va aduce OFZ o economie de o jumătate de milion de euro, notează publicaţia slovacă The Slovak Spectator.  

Această achiziţie le va garanta slovacilor minereu de mangan pentru următorii 20 de ani. 

Aflată în insolvenţă din toamna lui 2016, oferta slovacilor a fost prezentată administratorului judiciar la începutul anului trecut. Slovacii au cumpărat activele şi activele miniere ale Florexym, drepturile şi licenţele miniere şi părţile societăţii.  

Florexym Trade a intrat în insolvenţă în septembrie 2016, iar acţionarii companiei au fost: Ana-Maria Bălan, cu 70% din părţile sociale şi Gheorghe Iordache şi Radu Ciocan, fiecare cu 15%. 

Gheorghe Iordache, fost director general al MinBucovina, dar şi al Cupru Min, şi-a deschis în august 2012 o afacere în domeniul exploatărilor neferoase. Iordache exploata şi vindea mangan, conform propriilor afirmaţii, la un combinat metalurgic din Slovacia şi în China, potrivit publiaţiei locale Monitorul de Suceava. La sfârşitul lui 2016, Iordache a fost fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, potivit Adevărul. 

Celălalt acţionar, Radu Ciocan, este primarul comunei Ciocăneşti din 2012. Contactat de ECONOMICA.NET, Ciocan spune că şi-a păstrat părţiel sociale în companie în speranţa că afacerea va merge. 

„Până a fi primar, am lucrat în minerit 20 de ani, la Iacobeni, ca director de exploatare. Le-am păstrat pe ideea că poate va merge vreodata şi vor fi şi beneficii. Eu sper să funcţioneze şi această firmă, pentru faptul că, chiar dacă e pe teritoriul altei comune, înseamnă locuri de muncă pentru zonă şi e păcat să nu funţioneze”, ne-a povestit primarul. 

Acesta mai spune că înainte de revoluţie, peste 90% din producţia de mangan a ţării era produsă la Iacobeni, şi foarte puţin se producea la Răzoare, în Maramureş. 

„Pe vremuri, manganul mergea farte bine, pentru că meargea Sidexul la Galaţi şi lua mult minereu de mangan. De când Galaţiul nu mai ia, singura şansă este desfacerea în exterior”, ne-a mai povestit Radu Ciocan, care spune despre cariera de la Ulm că e o carieră mică, dar care poate fi o afacere pentru o companie. 

OFZ este un producător de feroaliaje care are o istorie din 1952. Compania produce o gamă largă de feoraliaje din silicon şi mangan.