Compania SpaceX a lansat cu succes un al doilea satelit comercial

Economica.net
07 01. 2014
goce_94735500_16620700

Racheta cu două etaje Falcon 9 a decolat de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida la ora 22.06 GMT, transportând la bordul ei satelitul Thaicom 6 al acestui operator asiatic, care s-a separat de al doilea etaj al lansatorului la 30 de minute după decolare.

La puţin peste o oră după decolare, SpaceX a confirmat pe Twitter plasarea pe o orbită eliptică „perfectă” a satelitului, a cărui altitudine variază între 300 kilometri şi 90.000 de kilometri.

Satelitul de trei tone se va plasa apoi, cu ajutorul propriului motor de propulsie, pe o orbită geostaţionară, la o distanţă de 36.000 de kilometri deasupra Terrei.

Thaicom 6, care aparţine companiei Thaicom Plc, va furniza servicii de comunicaţii şi televiziune pentru Asia de Sud-Est şi pentru anumite zone din Africa.

Pe 3 decembrie, SpaceX a lansat primul ei satelit de telecomunicaţii. A fost vorba de satelitul SES-8 al grupului luxemburghez SES, al doilea operator mondial de pe piaţa sateliţilor, care a recurs până atunci în mod exclusiv la serviciile mai scumpe oferite de racheta europeană Ariane şi cea rusească Proton.

Prin acest al doilea succes, SpaceX pare să tulbure apele pe această piaţă a lansărilor de sateliţi, ce are o cifră de afaceri evaluată la 190 miliarde de dolari.

Carnetul său de comenzi include deja afaceri de 4 miliarde de dolari pentru 50 de lansări, dintre care 75% vizează sateliţi comerciali.

Această a doua lansare reuşită este, totodată, importantă pentru ca SpaceX să fie considerată un candidat serios de către Pentagon pentru a lansa sateliţi militari de mari dimensiuni, care par în prezent rezervaţi companiei United Launch Alliance, un joint-venture între Lockheed Martin şi Boeing.

SpaceX va avea nevoie de cel puţin alte trei lansări reuşite pentru ca Pentagonul să poate să certifice noul lansator spaţial.

Racheta Falcon 9 utilizată pentru aceste lansări de sateliţi reprezintă o versiune ameliorată a prototipului original, care a zburat o singură dată înainte de cele două lansări.

Înainte de acele două lansări, Falcon 9 lansase de trei ori, cu succes, capsula Dragon, fabricată de SpaceX, către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), ce a devenit astfel primul vehicul spaţial privat care s-a conectat cu avanpostul orbital, în urma unui contract de 1,6 miliarde de dolari semnat cu NASA. Capsula Dragon transportă provizii şi carburant la bordul ISS şi aduce pe Terra diverse deşeuri, dar şi anumite experimente ştiinţifice.