Compania SpaceX a lui Musk și T-Mobile bat palma pentru a oferi servicii 5G din spațiu

SpaceX și T-Mobile, divizia americană a Deutsche Telekom, au anunțat joi seara un plan ambițios pentru a oferi conectivitate 5G din spațiu oricui are un telefon mobil compatibil.
Lidia Neagu - sâm, 27 aug. 2022, 12:38
Compania SpaceX a lui Musk și T-Mobile bat palma pentru a oferi servicii 5G din spațiu

Serviciul va fi deosebit de util în zonele fără acoperire celulară, în special atunci când există o urgenţă, a declarat fondatorul SpaceX, Elon Musk, la un eveniment din Texas.

SpaceX şi T-Mobile au declarat într-un comunicat de presă că noul plan va „oferi o acoperire aproape completă în majoritatea locurilor din SUA – chiar şi în multe dintre cele mai îndepărtate locaţii care anterior erau private de semnal mobil”.

Proiectul ar asocia tehnologia prin satelit Starlink a SpaceX cu al doilea operator de telefonie mobilă din Statele Unite, T-Mobile US, cu spectrul său de frecvențe în bandă medie, cu rețeaua sa de telefonie mobilă și cu o bază mare de clienți.

Pentru a furniza internet din spațiu la sol pentru telefoanele mobile, SpaceX va trebui să finalizeze dezvoltarea celei de-a doua generații de sateliți Starlink. Aceștia vor fi semnificativ mai mari decât cei actuali, care au o masă de aproximativ 295 kg. Fondatorul și inginerul șef al SpaceX, Elon Musk, a declarat că proiectul ar putea intra în „serviciul beta” înainte de sfârșitul anului 2023.

În timpul unui eveniment live la instalația Starbase a SpaceX din sudul Texasului, unde compania construiește și testează următoarea generație a rachetei Starship, Musk a apărut alături de directorul general al T-Mobile US, Mike Sievert.

Companiile își propun să ofere un serviciu visat încă de la apariția telefoanelor mobile – fără zone moarte. „Viziunea noastră este că, dacă ai o vedere clară a cerului, ești conectat”, a declarat Sievert.

„Întotdeauna am gândit diferit în ceea ce privește ceea ce înseamnă să păstrăm clienții conectați și de aceea lucrăm cu cei mai buni pentru a oferi o acoperire care depășește tot ceea ce au văzut clienții până acum”, a declarat Mike Sievert, CEO al T-Mobile. „Mai mult decât o simplă alianță revoluționară, aceasta reprezintă doi inovatori revoluționari din industrie care sfidează vechile moduri de a face lucrurile pentru a crea ceva cu totul nou, care va conecta și mai mult clienții și va speria concurenții.”

Cu ajutorul acestei tehnologii, T-Mobile intenționează să ofere clienților o acoperire prin SMS practic peste tot în SUA continentală, Hawaii, părți din Alaska, Puerto Rico și apele teritoriale, chiar și în afara semnalului rețelei T-Mobile, începând cu o versiune beta în anumite zone până la sfârșitul anului viitor, după lansările de sateliți planificate de SpaceX. Mesajele text, inclusiv SMS, MMS și aplicațiile de mesagerie participante, le vor permite clienților să rămână conectați. Ulterior, companiile plănuiesc să urmărească adăugarea de acoperire pentru voce și date.

Starlink de la SpaceX a fost creat iniţial pentru a oferi internet de mare viteză persoanelor care locuiesc în zonele rurale cu o acoperire neregulată. Are o bază de utilizatori de peste 400.000 de abonaţi în întreaga lume şi peste 2.800 de sateliţi pe orbită joasă a Pământului.

Serviciul de internet este disponibil inclusiv în România din luna aprilie a acestui an. Începând cu 25 august, serviciile de internet prin satelit Starlink costă doar 230 de lei pe lună, de la 530 de lei preţul de început. Mai mult, costul iniţial al achiziţionării echipamentului necesar, care constă într-o antenă satelit mobilă şi un router care permite conectarea calculatoarelor şi a altor dispozitive la Internet prin Starlink, scade la 2.400 de lei.

Pe lângă România, Starlink va reduce preţurile la abonamente şi în alte ţări, precum Olanda, de la 124 de euro, la 105 euro, Marea Britanie, de la 89 de lire, la 75 de lire sau Germania, de la 100 de euro, la 80 de euro.

La scurtă vreme după ce a Musk a anunţat că internetul Starlink va deveni operaţional pe teritoriul Ucrainei, miliardarul a declarat că sistemul de sateliţi va fi disponibil din luna august şi în Republica Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...