Compania spațială Blue Origin a lui Jeff Bezos a câștigat un contract cu NASA pentru a trimite oameni pe Lună

Un consorțiu de firme condus de compania Blue Origin a lui Jeff Bezos a câștigat un contract cu NASA foarte râvnit, de 3,4 miliarde de dolari, pentru construirea unei nave spațiale în care să zboare astronauți către și de pe suprafața Lunii, a declarat vineri Agenția Spațială Americană, transmite Reuters.
Ion Dobreanu - sâm, 20 mai 2023, 11:06
Compania spațială Blue Origin a lui Jeff Bezos a câștigat un contract cu NASA pentru a trimite oameni pe Lună

Această victorie este o revanșă pentru firma lui Bezos, după ce în urmă cu doi ani a pierdut un contract cu NASA în fața companiei SpaceX a lui Elon Musk.

Blue Origin intenționează să construiască nava de aterizare Blue Moon de 16 metri înălțime în parteneriat cu Lockheed Martin Corp (LMT.N), Boeing Co (BA.N), firma de software Draper și firma de robotică Astrobotic. NASA a ales Blue Origin față de oferta rivală condusă de Leidos Inc (LDOS.N), deținută de contractorul militar Dynetics, și care includea care includea și Northrop Grumman Corp (NOC.N).

Decizia NASA de a merge cu Bezos și Blue Origin îi va oferi acestuia a doua șansă pentru trimiterea astronauților pe Lună în cadrul programului Artemis. NASA i-a acordat companiei SpaceX un contract de 3 miliarde de dolari în 2021 pentru a-și construi nava spațială pentru a duce astronauții pe suprafața lunii pentru prima dată de la ultima misiune Apollo din 1972. Primele două misiuni Starship sunt programate pentru mai târziu în acest deceniu.

„Am mai spus-o: vrem mai multă concurență, vrem două aterizări și asta e mai bine”, a spus administratorul NASA Bill Nelson la un eveniment de anunțare a contractului la sediul NASA. „Înseamnă că ai fiabilitate, ai copii de rezervă”.

Contractul urmează tendința NASA din ultimii ani în care ajută la finanțarea dezvoltării navelor spațiale private de astronauți, apoi plătește pentru a utiliza ambarcațiunea în misiuni, mai degrabă decât să cheltuiască mai mult pentru a deține vehiculul în întregime.

Blue Origin, fondată în 2000, investește cu mult peste cele 3,4 miliarde de dolari pentru a dezvolta nava spațială, a declarat șeful companiei, John Couluris, reporterilor prezenți la eveniment la eveniment. Couluris a spus că Blue Origin, nu NASA, va plăti pentru orice depășire a costurilor.

„Sunt onorat să fiu în această călătorie cu @NASA pentru a ateriza astronauții pe Lună – de data aceasta pentru a rămâne”, a declarat fondatorul Amazon Jeff Bezos, pe Twitter după anunț.

NASA a declarat într-un document contractual că a ales propunerea Blue Origin pentru prețul mai mic, capacitățile suplimentare de aterizare și un plan de a executa două misiuni de testare de aterizare pe Lună în 2024 și 2025 pe cheltuiala companiei. Agenția însă și-a declarat îngrijorarea cu privire la „numerasele inadvertențe și omisiuni” din programul propus de Blue Origin și termenele limită de dezvoltare.

Oferta condusă de Dynetics a ridicat îngrijorări NASA cu privire la îndeplinirea cerințelor tehnice, iar prețul a fost „substanțial mai mare”, se spune în documentul contractului.

Programul Artemis prevede construirea unei prezențe pe termen lung pe Lună. Aterizatorul Starship al SpaceX este gata să efectueze primele două aterizări pe Lună a astronauților, urmate de o misiune similară în 2029 cu aterizatorul Blue Origin. Se așteaptă ca fiecare să pună doi astronauți pe suprafața Lunii.

Anunțul de vineri a fost unul mult așteptat de Bezos, care a investit miliarde de dolari pentru ca Blue Origin să concureze pentru contracte spațiale mari cu SpaceX, o forță dominantă în lansările de sateliți și zborurile spațiale umane.

Blue Origin și Dynetics au pierdut în fața SpaceX în 2021, NASA motivându-și decizia de a merge pe oferta unei singure companii ca urmare a constrângerilor bugetare.

După ce a pierdut competiția, Blue Origin a încercat, fără succes, să anuleze decizia NASA, mai întâi cu o agenție de supraveghere și apoi în instanță. Blue Origin și parlamentarii americani au făcut presiuni pe NASA să-și procure un al doilea dispozitiv de aterizare.

Planul cu mai multe nave spațiale al NASA pentru călătoriile inițiale pe Lună Artemis implică lansarea rachetei Space Launch System de astronauți către Lună la bordul capsulei Orion construită de Lockheed. Capsula respectivă este concepută pentru a se andoca în spațiu cu aterizatorul lunar Starship al SpaceX, care apoi ar transporta echipajul pe restul drumului.

Pentru misiunea Blue Origin, capsula Orion și aterizatorul Blue Moon s-ar andoca fiecare cu o stație spațială planificată care orbitează în jurul Lunii. Astronauții se vor transfera apoi între vehicule înainte de a coborî pe suprafața Lunii.

Sursa foto: Blue Origin

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni europene
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni ...
Ministerul rus de Externe a anunţat sâmbătă că a răspuns noului pachet de sancţiuni ale Uniunii Europene extinzând semnificativ lista oficialilor UE şi ai statelor membre care au......
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a semnat documentele de finanţare pentru ...
Ministerul italian de Externe și aeroportuile din Milano, ținte ale unui atac cibernetic
Ministerul italian de Externe și aeroportuile din Milano, ținte ale unui atac cibernetic
Ministerul de Externe italian şi alte obiective din Italia, printre care două aeroporturi din Milano, au fost sâmbătă ...
Doi miliardari greci, prezenți deja în România printr-o cunoscută firmă listată la Bursă, vor să producă curent electric. Unde va fi amplasat parcul fotovoltaic
Doi miliardari greci, prezenți deja în România printr-o cunoscută firmă listată la Bursă, vor să producă curent ...
Doi miliardari greci, prezenți deja în România în industria producătoare de tâmplărie de aluminiu printr-o companie ...