„Aflând de efectele puternicelor cutremure produse azi noapte şi astăzi în Turcia şi care prin avarii şi explozii au afectat şi infrastructura de transport gaze naturale, Transgaz – cel mai mare OTS din centrul şi sud estul Europei, înţelege ce înseamnă avarii la SNT, mai ales în timpul iernii, şi îşi exprimă întregul sprijin faţă de colegii de la Botas, compania care operează şi exploatează infrastructura de transport gaze naturale din Turcia, care e importantă şi pentru tranzitul gazelor naturale din zona Mării Caspice către Europa. Având în vedere bunele relaţii de cooperare dintre Transgaz şi Botas, între cele două companii fiind încheiat în urmă cu un an un Memorandum de Înţelegere pentru participarea în comun la proiecte privind diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze naturale şi creşterea siguranţei energetice, pentru a remedia cât mai urgent aceste avarii, Transgaz îşi manifestă întreaga disponibilitate ca echipele sale tehnice de intervenţie să ajute la remedierea avariilor produse infrastructurii de transport gaze naturale, fiind pregătite să efectueze urgent deplasarea în acest scop”, se arată într-un comunicat al Transgaz.
În acest sens, directorul general al SNTGN Transgaz, Ion Sterian (foto), a transmis în cursul zilei de luni o scrisoare ministrului adjunct al Energiei şi Resurselor Naturale, Alparslan Bayraktar, precum şi directorului general al Botas Petroleum Pipeline Corporation, Burhan Ozcan, prin care şi-a arătat disponibilitatea completă pentru ca specialiştii companiei să se deplaseze de urgenţă în Turcia, pentru a ajuta la remedierea avariilor pe care cutremurele care au afectat această ţară le-au adus sistemului de transport gaze naturale.
„Domnul Burhan Ozcan a răspuns manifestându-şi recunoştinţa faţă de solidaritatea şi sprijinul oferite de către Transgaz. În numele companiei Transgaz, domnul director general, Ion Sterian, transmite sincere condoleanţe familiilor persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma acestor cutremure şi îşi exprimă speranţa pentru recuperarea rapidă a persoanelor rănite”, se mai spune în comunicat.
Un puternic seism cu magnitudinea 7,8 a lovit luni dimineaţă Turcia şi Siria. Cutremurul a avut epicentrul în provincia Kahramanmaraş şi a zguduit sudul Turciei şi nordul Siriei în timpul nopţii, la ora locală 4:17 (1:17 GMT). De asemenea, un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4:28 (1:28 GMT), la o adâncime de circa 9 kilometri, a indicat USGS.
Acestea au fost urmate de un nou seism puternic, cu magnitudinea 7,7, în aceeaşi regiune, în jurul orei 10:25 GMT.
Bilanţul comun, încă provizoriu, a depăşit 2.600 de morţi în Turcia şi Siria, relatează luni AFP. Potrivit ministrului turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, în urma seismelor şi-au pierdut viaţa 1.651 de persoane în Turcia, cel puţin 11.159 au fost rănite. Un număr de 3.471 de clădiri s-au prăbuşit şi există temeri că bilanţul morţilor şi al răniţilor ar putea creşte.
În Siria, cel puţin 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa după cutremurul care a avut loc luni dimineaţa şi al cărui epicentru a fost în ţara vecină Turcia, potrivit unui ultim bilanţ stabilit în baza cifrelor furnizate de Ministerul sirian al Sănătăţii şi de echipele de salvatori, relatează AFP.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, 570 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 1.403 au fost rănite în regiunile aflate sub control guvernamental în provinciile Alep, Latakia, Hama şi Tartous. În zonele aflate sub controlul grupărilor rebele din nord-vest, cel puţin 430 de persoane au murit şi peste 1.050 au fost rănite, potrivit echipelor de salvare.