Compania Uber, urmărită în justiţie de un sindicat britanic

Economica.net
30 07. 2015
l_vtc_uber_30896700

Sindicatul GMB, care are circa 631.000 de membri, estimează că Uber – uriaşa companie americană a maşinilor de turism cu şofer (VCT) – ar trebui să-şi plătească şoferii cu salariul minim britanic, să le asigure timp de odihnă şi să le garanteze concediile.

Potrivit unui purtător de cuvânt al GMB, compania – prezentă în 50 de ţări şi a cărei valoare este estimată la 50 de miliarde de dolari – ‘îşi încalcă obligaţia legală de a le furniza drepturi fundamentale în materie de salarii, concedii, sănătate, securitate, disciplină şi în caz de conflict’.

Un foarte mare număr dintre şoferii Uber care sunt membri ai sindicatului ‘au cerut acest gen de intervenţie’, a adăugat pentru AFP purtătorul de cuvânt, nefiind totuşi în măsură să precizeze câţi şoferi Uber sunt membri ai sindicatului.

Unul dintre motivele principale pentru care şoferii aleg să conducă pentru această companie este că ‘le place să fie proprii lor patroni’, a precizat el.

‘În calitate de angajaţi, şoferii ar conduce în timpul unor intervale orare prestabilite, ar câştiga un salariu fix pe oră, şi-ar pierde libertatea de a conduce pentru alte societăţi şi flexibilitatea individuală de care sunt atât de ataşaţi’, a susţinut purtătorul de cuvânt.

Compania Uber este foarte populară pentru preţurile sale inferioare celor practicate de companiile de taxi profesioniste şi pentru facilitatea de utilizare a aplicaţiei sale pentru a comanda o cursă.

Ea este acuzată în schimb de companiile de taxi că face concurenţă neloială, iar numeroase municipalităţi şi uneori chiar ţări îi reproşează că nu respectă reglementările în vigoare pentru taxiuri, în special în gestionarea pasagerilor handicapaţi şi securitatea.