Compania ucraineană SoftServe, care s-a extins în România în 2022, vrea să ajungă la 1.000 angajați în câțiva ani. „Anul acesta, deschidem și o Academie de IT la București” – președinte EMEA

19 06. 2023
Volodymyr Semenyshyn SoftServe Presedinte EMEA

Compania a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de aproape 100 de angajați în România. SoftServe este una dintre cele mai mari companii IT din Europa Centrală și de Est, cu peste 13.000 de angajați. Înființată în 1993, la Lviv, Ucraina, s-a extins în Polonia și Bulgaria în 2014, iar în 2022 a deschis centre de dezvoltare în Mexic, Columbia, Chile și România.

SoftServe livrează soluții IT la nivel global, pentru clienți din America de Nord, Europa și Asia, și deservește industrii diverse: de la energie și petrol la industria medicală, finanțe și retail, auto sau producție.

„În următorii trei ani, aspirăm să avem 500 de angajați în România, iar în șapte ani să depășim 1.000. Am aplicat aceeași strategie în Bulgaria și Polonia și avem deja o rețetă pentru asta. Deoarece suntem deja o companie mai mare, probabil că vom reuși să realizăm aceste obiective și mai rapid, deoarece știm deja cum să facem acest lucru, avem oarecum o rețetă despre cum să facem asta. Tocmai de aceea, poate că pentru România va fi chiar mai rapid, deoarece știm deja cum să facem acest lucru. Nu este prima dată când deschidem o nouă țară”, a spus Volodymyr Semenyshyn.

După un an în România, compania a ajuns la aproape 100 de angajați și este aproape gata să deschidă  primul său sediu în București la toamnă. Acesta se află în zona de Nord a Capitalei, la Charles de Gaulle Plaza. În plus, în portofoliul companiei au intrat deja șapte clienți.

„Suntem încă un copil tânăr în piața românească, dar cu ambiție mare și dorință mare de a crește aici. Am început acum un an și am decis să începem cu rolul de conducere. Așadar, prima persoană pe care am angajat-o a fost Dan Paraschiv. El este VP-ul nostru, Vicepreședinte și Director de Țară pentru România. Am decis să punem întâi un lider și să găsim liderul potrivit cu o cultură și valori excelente, deoarece atragi tribul tău prin ceea ce ești. Și din ce am văzut, Dan a atras până acum o echipă foarte bună. Și deja avem peste, cred, 80 de persoane în România. Ambiția noastră este să avem până la sfârșitul anului 200 de persoane”, a spus Volodymyr Semenyshyn.

Atunci când deschide un biroul într-o țară nouă, SoftServe transferă și relocă aproximativ 10-20% din angajații săi în noul loc și recrutează restul de 80% pe plan local.

„Facem green fielding. Deci începem cu oamenii potriviți pe care îi avem deja. Și apoi selectăm oamenii potriviți care să se alăture companiei, deoarece dorim să păstrăm ADN-ul nostru. Și am făcut același lucru aici. Există câțiva manageri care s-au relocat. Apoi recrutăm extern. Și am observat că acest lucru ne ajută să oferim aceeași calitate consecventă. Deci calitatea este aceeași peste tot, nu contează unde mergi. Este același software în România, în Polonia, Bulgaria, Ucraina, Mexic”.

Întrebat despre motivul pentru care SoftServe a selectat România, Semenyshyn a răspuns că pe de o parte a existat o cerere din partea clienților, și pe de altă parte a contat poziția geografică și nivelul de educație al populației, inclusiv cunoașterea limbilor germană și engleză la scară largă.
„Toți indicatorii spun că acesta este piața potrivită. Și, cu accentul potrivit din partea guvernului și sprijinul guvernului, ei bine, acesta este locul potrivit. Apoi, am observat o nevoie din perspectiva clienților care doreau să aibă o prezență diversificată în Europa (…) Aici, nivelul de cunoaștere a limbii engleze este cu adevărat bun, iar în ceea ce privește piața germană, regiunea DACH, România este o locație perfectă, o potrivire perfectă. Mulți oameni în România vorbesc germană. Acesta este un avantaj uriaș”, a mai arătat Volodymyr Semenyshyn.
De altfel, Cu 6% din PIB generat de industria IT și cu promisiunea de a ajunge la 10% în câțiva ani, Semenyshyn este de părere că România oferă un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor de IT. ”Gartner chiar estimează că piața se va tripla, nu doar în România, ci la nivel global. Acesta este un semn bun. Cred că guvernul vostru înțelege asta și sprijină companiile să intre pe piață și să aibă mai mulți jucători, ceea ce este excelent, deoarece va accelera creșterea acestui segment pentru voi”.
Cele șapte companii atrase de SoftServe România provin din domenii diverse, precum financiar, manufacturier, retail și bunuri de consum. ”Avem și clienți din ale domenii, cum ar fi sectorul transporturilor și logistică, dar mai puțini, însă este posibil să vedem mai multe proiecte în aceste domenii în viitor. E-commerce-ul este bine dezvoltat în regiune și dorim să folosim expertiza pe care deja o aveți. Este înțelept să ne bazăm pe experiența construită până acum și putem contribui cu o viziune diferită pentru o sinergie excelentă”, a adăugat Semenyshyn.

SoftServe University, deschisă și la București

Însă, uneori este dificil să găsești specialiști în domeniul IT, așadar compania și-a lansat în 2006 propriul sistem educațional, SoftServe University, cu peste 1.100 de soluții de învățare și certificări realizate intern.
O filială va fi deschisă până la finele anului la București, un pas necesar pentru atingerea planurilor de recrutare. Aceasta va oferi atât cursuri de IT avansate, dar și de reconversie profesională pentru cei care doresc să-și schimbe cariera actuală cu una în domeniul IT-ului.
„Planificăm să înființăm o universitate aici și vom ajuta la reconversia profesională a oamenilor. Avem multe cazuri, cum ar fi avocați, medici, economiști, care se reprofilează dintr-o industrie în alta, și am dezvoltat programe atât pentru persoanele tehnice, cât și pentru celelalte categorii menționate anterior. Planificăm să deschidem aceste programe până la sfârșitul anului. Va fi probabil un proces rapid, deoarece vom aduce curriculum-urile pe care le avem. Este doar o chestiune de promovare, de găsire a lectorilor aici, deoarece dorim să fie oameni locali care să predea și să ofere instruire locală. Cred că putem iniția aceste programe în următoarele patru până la șase luni. Acesta este planul nostru”. Lectorii pot să fie specialiștii IT ai companiei, sau profesori de la alte instituții care se ocupă cu educația.
Specialiștii cel mai greu de găsit în IT, sunt în domenii precum inteligența artificială, învățarea automată sau prelucrarea seturilor mari de date, este de părere Volodymyr Semenyshyn.
„Cei mai mulți oameni care vin să lucreze pentru noi rămân pe termen lung. Așadar, își construiesc cariere pe termen lung. Eu am fost în companie timp de 17 ani.  Toată echipa mea de conducere, majoritatea dintre ei sunt jucători de lungă durată. Deci, promovăm mulți oameni în cadrul companiei și odată ce ești cu noi, te vom ajuta să-ți construiești planul de carieră, harta dezvoltării tale. Noi, ca firmă, investim mai mult de 2% din EBITA în dezvoltarea oamenilor”, a explicat reprezentantul SoftServe.

”Investim în AI, ML, Omniverse, Digital Twins în România

Pe lângă planurile ambițioase de recrutare, compania vrea ca biroul de la București să devină un centru al tehnologiilor avansate.

„Vedem acest lucru ca un centru pentru tehnologiile bazate pe cloud pentru noi, pentru AI, ML, totul legat de știința datelor și big data. Acesta va fi un centru. Suntem unul dintre cei trei parteneri globali ai NVIDIA. Ceilalți doi sunt Accenture și Deloitte. Imaginați-vă dimensiunea Accenture și Deloitte și a noastră. Suntem o companie mai mică decât ei. Dar când vine vorba de AI și ML, suntem recunoscuți de Google, NVIDIA, AWS, Microsoft. Acesta este punctul nostru forte și dorim să împărtășim această forță și să formăm oameni pentru a transmite cunoștințele aici.

Așadar vom investi în anumite practici precum AI, ML, NVIDIA, Omniverse, Digital Twins în România. Și dorim ca acest lucru să fie un factor distinctiv pentru SoftServe România. Și astfel îi vom servi pe clienții noștri. Și acest lucru ne ajută să atragem oameni, deoarece oamenii doresc să lucreze cu cele mai avansate tehnologii, în cele mai interesante proiecte. Și aici partenerii noștri ne ajută să aducem probabil cele mai complexe proiecte”, a mai menționat managerul.

Printre clienții companiei se numără giganți precum IBM, Cisco, Panasonic, Cloudera și alții. SoftServe este partener Google Cloud Platform, Amazon Web Services, Microsoft Azure, dar și al altor companii de tehnologie bine cunoscute.