Un magnat român se ocupă de mega-proiectul rusesc South Stream, de 15 mld. euro

Grup Servicii Petroliere lucrează pentru Gazprom la gazoductul South Stream. Este al doilea mare contract pe care GSP îl are cu gigantul rus.
Florin Cojocaru - lun, 23 ian. 2012, 08:25

Nava Prince a Grup Servicii Petroliere, firmă deţinută de Gabriel Comănescu, prestează servicii de cercetare şi suport la gazoductul South Stream acoperind, din august 2011 şi până în prezent, jumătate  din traseul de 900 de km al conductei subterane, potrivit informaţiilor apărute pe site-ul GSP.

Compania face studii de amplasament pentru a deteremina traseul viitoarei conducte. Prince a obţinut un timp record la executarea profilului traseului, în doar 35 minute înregistrând profilul unei secţiuni, pe baza vitezei de propagare a sunetului într-o coloană de apă cu adâncimea de 1.730 de metri. Acest rezultat depăşeşte recordul precedent, obţinut pentru o adâncime de 1.563 metri, care a fost stabilit de Data Buoy Center împreună cu U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration, spun reprezentanţii companiei româneşti.Operaţiunile de cercetare includ, de asemenea, utilizarea unui ROV (robot submarin autonom), aflat la bordul navei.

Beneficiarul lucrărilor efectuate de GSP Prince este compania rusă de engineering PeterGas LLC care lucrează, la rândul ei, pentru consorţiul care dezvoltă proiectul South Stream în care “vioara întâi” este Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume.

Durata contractului dintre GSP şi Peter Gas precum şi valoarea acestuia sunt detalii care nu au putut fi dezvăluite de partea română din cauza unei clauze de  confidenţialitate impusă de ruşi.
SP Prince este o navă multifuncţională construită în 2009, la Şantierul Naval Baatbygg, Norvegia. Nava este de tip IMR & Survey (inspecţie şi lucrări submarine) şi poate asigura asistenţa în operaţiunile cu scafandri şi roboţi submarini. Valoarea sa de piaţă este de aproximativ 100 milioane de dolari. Prince poate găzdui 62 de persoane inclusiv echipajul.

Southstream este ultimul mare proiect dezvoltat de ruşi care se vrea un concurent al proiectului european Nabucco, de transport al energiei caspice către Europa. Cu o capacitate de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream va lega Rusia de Europa Centrală şi de Est pe sub Marea Neagră. Partea submarină a conductei va avea 900 kilometri şi acest tronson va traversa zonele economice rusă, bulgară şi turcă. Pentru construirea părţii terestre sunt analizate mai multe rute, ce trec prin statele UE.

Gazoductul ar urma să intre în serviciu la sfârşitul lui 2015 şi va costa 15,5 miliarde de euro.

Preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a anunţat că South Stream va începe să fie construit începând cu luna decembrie a acestui an, mai devreme decât se anunţase iniţial – februarie 2013.

Nabucco este un proiect inclus în strategia europeană pentru energie cu o susţinere puternică la Bruxelles şi Washington. Ar urma să aibe o capacitate de până la 31 de miliarde de metri cubi anual şi un cost de 7,9 de miliarde de euro, care însă va fi cel mai probabil revizuit. Punctul terminus al gazelor din Caspica este  localitatea Baumgarten de lângă Viena.

Diferenţa între cele două proiecte este că South Stream a început să fie deja construit şi are şi resursele de gaze necesare în timp ce Nabucco nu are finanţare, gaze contractate şi niciun segment de ţeavă montat.
Românii de la GSP nu sunt la primul contract cu ruşii. Anul trecut au finalizat instalarea unei conducte submarine de gaz de 160 de km pentru beneficiarul Gazprom menită a securiza energetic oraşul Soci în perspectiva Jocurilor Olimpice de Irană din 2014.

Tot în regiunea Mării Negre GSP a mai lucrat pentru turci şi pentru Petrom. Compania a mai lucrat şi în Golf iar în prezent forează în Golful Mexic pentru compania petrolieră de stat Mexicană PEMEX.

Gabriel Comănescu deţine Upetrom Ploieşti, compania-mamă a GSP . Este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere de aproximativ 900 miliaone de euro, potrivit Top 300 Capital

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Mediului anunță reluarea lucrărilor la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului, din nordul Moldovei
Ministerul Mediului anunță reluarea lucrărilor la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului, din nordul Moldovei
Lucrările la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului vor fi reluate, după ce Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat joi în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă......
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei de cale ferată Răduleşti – Giurgiu Nord
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei ...
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici şi alocarea sumei de 1,649 ...
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav ...
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva ...
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul ...