Companii bulgăreşti vor participa la construirea noului reactor nuclear de la Kozlodui – presă

Economica.net
28 02. 2014
kozlodui_56507900

Investitorul american a organizat joi o întâlnire cu companii bulgăreşti interesate să participe la construcţie. Westinghouse a anunţat că este gata să înceapă lucrările în anul 2016.

Calculele arată însă că un nou reactor poate fi construit nu mai devreme de 2019, deoarece procedurile de obţinere a tuturor avizelor necesită între 5 şi 7 ani. Westinghouse a avertizat companiile bulgăreşti că va cere foarte multe documente care să dovedească calitatea produselor lor. Noi nu cumpărăm pur şi simplu un şurub, ci cerem un şurub însoţit cu 50 kilograme de documente, adică ţinem la certificate. Construirea unei centrale nucleare este ceva foarte scump, au spus americanii.

Combustibilul uzat la noul reactor al centralei va rămâne în Bulgaria, scrie ziarul Standart. Randy Galm a declarat că tehnologia ce va fi folosită prevede că acest combustibil să rămână în zona centralei. În prezent combustibilul de la Kozlodui este depozitat doar temporar într-un depozit de la Kozlodui, după care este trimis în Rusia.

Jurnalul scrie că în timpul construcţiei noului reactor vor fi create 2.000 locuri de muncă noi, iar apoi reactorul va avea nevoie de între 200 şi 500 angajaţi.

În decembrie 2013, Holdingul bulgar de energie a semnat un acord cu grupul american Westinghouse cu privire la amplasarea unui nou reactor la centrala nucleară la Kozlodui. Premierul bulgar Plamen Oreşarski a declarat atunci că, dacă totul va decurge normal, lucrările de construcţie a reactorului ar putea începe în anul 2016. Este vorba de un reactor ‘AP 1000’, de 1.000 MW, care să li se alăture celor două existente şi care au aceeaşi capacitate. Alte patru reactoare ale centralei, de 440 MW fiecare, au fost oprite, la cererea Uniunii Europene, în perioada 2002-2006, deoarece au fost considerate nesigure de către Bruxelles. Decizia de principiu privind construirea unui nou reactor la Kozlodui a fost luată în anul 2012 de guvernul precedent, care a hotărât să renunţe definitiv la proiectul pentru o centrală nucleară la Belene.