Companiile amendate de Consiliul Concurenţei au contestat în instanţă amenzi de 300 mil. euro

Companiile sancţionate de Consiliul Concurenţei au chemat instituţia în instanţă pentru a contesta amenzi în valoare totală de 300 de milioane de euro, a declarat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-o conferinţă pe teme de profil.
Economica.net - mar, 06 mai 2014, 08:59
Companiile amendate de Consiliul Concurenţei au contestat în instanţă amenzi de 300 mil. euro

‘Cele mai mari sume sunt amenzi aplicate comercianţilor de produse petroliere şi operatorilor din domeniul telecomunicaţiilor. Majoritatea proceselor au ieşit din stadiul Curţii de Apel şi au plecat spre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie’, a precizat Chiriţoiu.

El a mai spus că, în această toamnă, instituţia pe care o reprezintă va finaliza modificările care vor fi aduse Legii ajutorului de stat, după ce şi Comisia Europeană va fi terminat modificările pe care vrea să le facă la nivelul legislaţiei europene.

‘De asemenea, până în primul trimestru al anului viitor, vom avea şi un draft de modificare a Legii concurenţei. Nu vor fi modificări substanţiale, pentru că am operat deja schimbări în această lege acum doi ani’, a mai spus Chiriţoiu.

Un alt domeniu care va atrage în acest an atenţia Consiliului va fi cel al salubrităţii, unde inspectorii Concurenţei vor analiza legislaţia din sector.

‘În ceea ce priveşte piaţa gazelor, suntem în momentul în care Guvernul ia taurul de coarne şi vrea să liberalizeze accelerat piaţa gazelor. Aici trebuie să vedem cum este afectată competitivitatea industriei, dar şi preţul pentru consumatorul casnic’, a adăugat oficialul Concurenţei.

Consiliul Concurenţei a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare totală de 86,778 milioane de lei, respectiv 19,637 milioane de euro, cu 187% mai mult decât în 2012, potrivit raportului pentru 2013 al instituţiei.

‘Valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei în 2013 a fost de 86.778.562 lei (19.637.602 euro). Au fost sancţionate 35 de întreprinderi pentru practici anticoncurenţiale, o companie pentru nefurnizarea de informaţii şi o persoană fizică pentru punerea în aplicare a unei concentrări înainte de notificare şi autorizarea sa de Consiliul Concurenţei’, se arată în raport.

Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar faţă de anul 2011 se situează la un nivel de 15 ori mai redus.

‘Nivelul deosebit de ridicat înregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizării cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifră de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piaţa carburanţilor şi abuzurile de poziţie dominantă ale Orange şi Vodafone’, explică oficialii Concurenţei.

Din punctul de vedere al tipului de încălcare a legislaţiei, 79,5% din totalul sancţiunilor aplicate au vizat înţelegeri orizontale, 19,9% înţelegeri verticale, 0,2% punerea în aplicare a unei concentrări economice înainte de notificare şi de autorizarea sa de către Consiliul Concurenţei şi 0,004% reprezintă amenzi cominatorii aplicate în anul 2012 pentru nefurnizarea de informaţii în cadrul unei anchete sectoriale.

‘În relaţia cu instanţele de judecată, procentul amenzilor menţinute definitiv, precum şi al celor menţinute irevocabil au crescut faţă de anul anterior. Am reuşit să obţinem rezultate favorabile în cazuri importante cum sunt cele din dosarul benzina sau dosarul telecom’, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, citat în raport.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...