În luna mai a acestui an administraţia de la Washington a revenit asupra unora dintre restricţiile impuse grupului chinez Huawei, la câteva zile după semnarea unui decret care interzicea companiilor americane să utilizeze echipamente de telecomunicaţii produse de companiile care prezintă un risc pentru securitatea naţională, o măsură care viza în special Huawei. Graţie acestei reveniri, Departamentul american al Comerţului a emis atunci o autorizaţia temporară valabilă timp de trei luni, în ideea de a permite clienţilor americani ai Huawei să continue să cumpere echipamente produse de firma chineză.
Această „autorizaţie temporară”, care urma să expire luni, 19 august, va fi prelungită pentru Huawei pentru încă 90 de zile, a declarat Wilbur Ross într-un interviu pentru Fox Business Network. Unele companii de telecomunicaţii din SUA sunt „dependente” de Huawei şi astfel o perioadă de graţie de 90 de zile a fost considerată adecvată, a precizat Wilbur Ross. „Le oferim un răgaz mai mare pentru a putea scăpa de această dependenţă”, a precizat oficialul american, adăugând că noul termen limită va fi 19 noiembrie.
Guvernul american acuză Huawei, cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii, că este vulnerabil la implicarea în activităţi contrare cu securitatea naţională sau cu interesele în domeniul politicii externe. Huawei a respins aceste acuzaţii şi a precizat că echipamentele sale nu sunt vulnerabile la potenţiale acţiuni de spionaj din partea statului chinez.
Cu o cifră de afaceri de 93 miliarde dolari în 2017, Huawei este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii. Această piaţă este dominată de trei companii, Huawei, Nokia şi Ericsson.