Companiile au închiriat depozite de 200.000 de mp în primul trimestru din 2021, dublu față aceeași perioadă a anului trecut

29 04. 2021
logistica

Reînnoirile de contracte au reprezentat doar 16% din volumul tranzacționat, astfel că cererea a fost determinată în primul rând de contracte noi și de proiecte de relocare. Mai mult de 40% din tranzacții au fost de preînchiriere, astfel că piața va continua să se dezvolte într-un ritm susținut. Bucureștiul a atras aproape 60% din volumul tranzacționat, o activitate importantă fiind observată și în Timișoara, Pitești (câte 10% din volumul tranzacționat) sau Brașov (7%).

Corteva Agriscience a semnat cea mai mare tranzacție din primele trei luni ale anului, prin securizarea unui depozit de 23.000 de mp. Un alt retailer important de pe piață, al cărui nume nu a fost făcut public, a pre-închiriat un spațiu de 22.000 de mp pentru un nou centru de distribuție.

Oferta de spații logistice și industriale a fost modestă la începutul acestui an, iar cea mai importantă livrare a fost reprezentată de extinderea cu 10.000 de mp a WDP Park Ștefănești I, închiriată în totalitate de Decathlon, care și-a extins centrul de distribuție de aici la 40.000 de mp. Rata de neocupare a crescut ușor la 7,7% îm București, cu o medie la nivel național de 5%, mai arată datele Cushman.

În prezent, dezvoltatorii au în construcție spații noi cu o suprafață cumulată de peste 450.000 de mp. Bucureștiul este cea mai activă piață. În jurul Capitalei sunt concentrate aproape 55% din noile spații aflate în construcţie. Alte piețe active sunt cele de la Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, trei dintre cele mai importante piețe logistice regionale, alături de Craiova, unde va fi construit un nou centru logistic pentru Profi.

Fotografie de Hannes Egler pe Unsplash