Companiile au la dispoziţie 19 luni pentru a se alinia normelor de securizare a datelor, în acord cu directivele CE

Economica.net
20 10. 2016
big_data_779043484_18002600

Înţelegerea noilor reglementări şi a impactului pe care acestea îl au asupra afacerii şi a datelor mobile au fost principalele subiecte ale evenimentului organizat de Kingston Technology România şi EY România.

Conform ultimului Eurobarometru al Comisiei Europene, 54% dintre români consideră că furnizarea de informaţii personale pe internet reprezintă o problemă, aproximativ 24% dintre ei având încredere în reţelele de socializare şi motoarele de căutare pentru protejarea datelor personale. La polul opus se află instituţiile medicale şi instituţiile europene, care se bucură de un grad de încredere de 58%, respectiv 55% .

‘Dacă în anii ’80 scopul principal al atacurilor cibernetice era câştigarea notorietăţii, în prezent gradul de sofisticare al acestora a crescut semnificativ, trecând prin script kiddies, hackers, malicious insiders, criminal gangs, ajungând la Advanced Persistent Threat (APT)’, a declarat Carmen Adamescu, partener în Departamentul de Asistenţă în Afaceri al EY România.

În cadrul conferinţei au fost prezentate date privind securitatea informaţională menţionate în Global Information Security Survey 2015 realizat de EY. Potrivit studiului, majoritatea companiilor nu sunt mulţumite de felul în care sunt protejate de atacurile cibernetice, 88% dintre respondenţi considerând că securitatea informaţională nu satisface pe deplin nevoile organizaţiilor pentru care lucrează, iar 36% dintre ei cred că e foarte puţin probabil să detecteze un atac cibernetic sofisticat.

‘La ora actuală, securitatea cibernetică nu mai este doar o simplă problema de IT, ci şi de avantaj competitiv (…). Ceea ce înseamnă că un posibil atac cibernetic poate produce pierderi financiare, pe lângă expunerea juridică privind protecţia datelor clienţilor şi afectarea reputaţiei unei companii’, a completat Carmen Adamescu.

Pentru a răspunde ameninţărilor asupra securităţii cetăţenilor şi companiilor UE, Comisia Europeană a prezentat în 2012 un pachet de acte legislative privind reforma normelor UE în materie de protecţie a datelor, destinat să adapteze Europa la era digitală. Pachetul de reformă a fost adoptat de Parlamentul European la 14 aprilie 2016 şi cuprinde două instrumente precum Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR) şi Directiva privind protecţia datelor pentru sectoarele poliţiei şi justiţiei penale.

Stabilirea unei strategii pentru date, evaluarea datelor procesate sau instruirea angajaţilor reprezintă doar câteva modalităţi prin care companiile se pot asigura că sunt conforme cu GDPR.

‘Breşele de securitate generează automat costuri indirecte, cum ar fi publicitate negativă, pierderea încrederii clienţilor şi poate duce chiar la compromiterea afacerii. De aceea, miza securităţii digitale pentru companii e în creştere. Companiile mai au sub doi ani de tranziţie până la intrarea în vigoare a Regulamentului General privind Protecţia Datelor. E important ca în această perioadă companiile să facă eforturile necesare pentru a se alinia noilor norme, implementând soluţii performante’, a completat Gabriel Gîdea.

Breşele de securitate pot fi prevenite cu ajutorul tehnologiei şi a unor politici pentru circulaţia sigură a datelor, criptarea fiind una dintre ele. Kingston a dezvoltat soluţii de criptare a stick-urilor USB, care oferă un grad sporit de securitate a datelor, o mai mare flexibilitate a angajaţilor şi posibilitatea gestionării dispozitivelor.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 230.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 29,6 miliarde de dolari, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016.

În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţă serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 700 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.

Kingston Digital, Inc. este divizia de memorii Flash a companiei Kingston Technology, Inc., producător mondial de produse de memorie. Înfiinţat în 2008, KDI are sediul în Fountain Valley, California, SUA.