Companiile britanice au plătit anul trecut bonusuri record de peste 44 de miliarde de lire sterline

Companiile din Marea Britanie au plătit anul trecut bonusuri record de peste 44 de miliarde de lire sterline, transmite The Guardian, citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 15 sept. 2016, 19:56
Companiile britanice au plătit anul trecut bonusuri record de peste 44 de miliarde de lire sterline

În anul fiscal încheiat la 31 martie 2016, plăţile totale au crescut cu 4,4%, la nivelul record de 44,3 de miliarde de lire sterline, a anunţat joi Oficiul Naţional de Statistică (ONS) din Marea Britanie.

Totalul bonusurilor în numerar a depăşit recordul de 42,5 de miliarde de lire sterline din 2008, după ce criza financiară a dus la reducerea plăţilor în bănci şi în alte companii financiare.

Cei mai mari contributori la nivelul total al bonusurilor rămân în 2015 companiile financiare şi de asigurări, care au acordat angajaţilor bonusuri de 13,9 de miliarde de lire sterline, o creştere de 2,2% faţă de anul precedent. Dar şi bonusurile acordate de companiile non-financiare au urcat cu 5,4%, la 30,4 miliarde de lire sterline.

Nick Palmer, statistician la ONS, a declarat: ‘Deşi industria financiară şi de asigurări păstrează cel mai ridicat procent din total, alte industrii, în special IT, au reprezentat motorul de creştere al bonusurilor din 2008’.

Valoarea medie a bonificaţiilor în companiile financiare şi de asigurări s-a ridicat la 13.400 lire sterline, în timp ce angajaţii din sănătate şi asistenţă socială nu au primit bonusuri.

Aproape toată valoarea bonusurilor de anul trecut a fost în sectorul privat, foarte puţine fiind în sectorul public.

Conform unui studiu publicat luna trecută de asociaţia High Pay Centre (HPC), remuneraţiile directorilor principalelor companii din Marea Britanie au crescut anul trecut cu peste 10%, la nivelul mediu de 5,5 milioane de lire sterline.

Şefii celor 100 de companii incluse în indicele principal FTSE 100 al Bursei de la Londra au obţinut în 2015 un pachet salarial de 5,48 milioane de lire sterline (7,15 milioane de dolari), în creştere faţă de 4,96 milioane de lire sterline în 2014, ceea ce înseamnă că directorii generali câştigă în medie de 140 de ori mai mult decât un muncitor obişnuit, arată datele HPC.

Şi premierul britanic Theresa May a denunţat recent ”diferenţa iraţională şi dezgustătoare” între sumele plătite şefilor şi cele plătite muncitorilor obişnuiţi, dând asigurări că va adopta măsuri pentru reducerea plăţilor excesive şi pentru ca salariile şi bonusurile acordate directorilor de companii să fie legate de interesele pe termen lung ale companiilor.

Din 2010, remuneraţiile directorilor companiilor incluse în indicele principal FTSE 100 au crescut cu 33%, potrivit studiului publicat de High Pay Centre.

Conform studiului, cele mai mari pachete salariale au aparţinut şefilor companiilor WPP (Martin Sorrell), Berkeley (Tony Pidgeley) şi Reckitt Benckiser (Rakesh Kapoor). Remuneraţia de 70 de milioane de lire sterline a lui Martin Sorrell a fost una din cele mai ridicate din istoria Marii Britanii. O treime din investitori au refuzat să aprobe remuneraţia, în timp ce Sorrell, unul din cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Marea Britanie, care a construit de la zero compania de publicitate, a afirmat că interesele şi averea sa sunt legate de viitorul WPP.

După criza financiară mondială, Guvernul britanic a adoptat o serie de legi destinate limitării salariilor şi bonusurilor acordate directorilor de companii. În prezent, acţionarii au puterea de a se opune remuneraţiilor acordate directorilor cu ocazia adunărilor generale. În plus, începând din 2013 marile companii sunt obligate să fie mai transparente când vine vorba de câştigurile directorilor, care în general primesc un salariu de bază, bonusuri, opţiuni cu acţiuni şi alte avantaje.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt în est sau în vest
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt ...
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut din nou sâmbătă "tuturor ţărilor, fie că sunt din est sau din vest", să respecte graniţele internaţionale, subliniind că "nicio ţară nu este curtea......
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soarta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind interzicea sa pe teritoriul american
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soarta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind ...
Avocatul care reprezintă TikTok și compania mamă din China, ByteDance, a avertizat, în timpul pledoariei din fața Curții ...
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia de COVID-19 rămâne un subiect tabu în China, unde în urmă cu cinci ani s-a înregistrat primul deces cunoscut ...
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri de eficientizare, dar vom face o analiză
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri ...
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că MDLPA este singurul minister care nu a solicitat ...