Companiile de asigurare din România au subscris anul trecut prime brute de 11,5 miliarde lei

Companiile de asigurare din România au subscris în 2020 prime brute în valoare de aproximativ 11,5 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 4,6% faţă de valoarea înregistrată în anul anterior, conform unui raport publicat joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
AGERPRES - joi, 25 mart. 2021, 10:13
Companiile de asigurare din România au subscris anul trecut prime brute de 11,5 miliarde lei

Potrivit ASF, piaţa asigurărilor din România a rămas orientată spre activitatea de asigurări generale, ce a deţinut o pondere de 81% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF.

„Creşterea ponderii primelor brute subscrise (PBS) pentru asigurările generale în volumul total de PBS de societăţile autorizate şi reglementate de ASF în anul 2020 comparativ cu 2019 a avut loc pe fondul creşterii PBS pentru activitatea de asigurări generale (+6,3%), concomitent cu o uşoară scădere a valorii subscrierilor pentru activitatea de asigurări de viaţă (-1,6%)”, se menţionează în raport.

Acesta semnalează că piaţa asigurărilor generale a rămas dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) şi clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului), reprezintă aproximativ 71% din totalul
primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 57% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurări în anul 2020.

Deşi segmentul asigurărilor de viaţă a înregistrat o scădere uşoară faţă de anul anterior, comparativ cu 2016 – 2018, volumul primelor brute subscrise a continuat să se afle la valori mai ridicate, depăşind nivelul de 2,2 miliarde lei în anul 2020, fiind susţinut de o creştere cu 1,6% a subscrierilor pentru clasa C1, Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare, ce reprezintă circa 65% din totalul subscrierilor pentru asigurările de viaţă.

Asigurările de sănătate au continuat să înregistreze dinamici pozitive şi în anul 2020, cu un volum al subscrierilor de peste 451 milioane lei, în creştere cu aproximativ 18% faţă de anul precedent, majorându-şi ponderea în totalul primelor brute subscrise la 3,9% de la 3,5% în 2019.

„Contextul actual, marcat de incertitudini sporite cu privire la evoluţia viitoare a activităţilor economice, amplificate de efectele negative ale pandemiei de COVID-19, a determinat creşterea interesului pentru asigurările de garanţii (clasa A15). Asigurările de garanţii au înregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 465 milioane lei în anul 2020, în creştere cu 68% faţă de anul precedent, aducându-şi, astfel, aportul la tendinţa de diversificare a pieţei asigurărilor din România”, se mai arată în raportul ASF.

Societăţile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în anul 2020 în baza dreptului de stabilire (FOE-freedom of establishment), pe teritoriul României, prin intermediul sucursalelor, un total al primelor brute subscrise de peste un miliard lei (8,16% din totalul primelor brute subscrise în România de societăţile locale autorizate de ASF şi de sucursalele asigurătorilor autorizaţi în alte state membre UE).

Potrivit autorilor raportului, o vulnerabilitate a pieţei de asigurări din România a rămas gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii faţă de principalele clase de asigurare, cât şi din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piaţă deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare. Se observă continuarea creşterii concentrării pe piaţa RCA din România, primii doi asigurători (City Insurance şi Euroins) deţinând o cotă de piaţă cumulată de circa 75%.

Din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF în anul 2020 (11,5 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 355 milioane lei, reprezentând aproximativ 3% din volumul total al primelor subscrise, în creştere cu aproximativ 38% comparativ cu anul anterior (circa 257 milioane lei).

Despăgubirile brute plătite de societăţile de asigurare pentru activităţile de asigurări generale şi de viaţă (incluzând răscumpărările parţiale şi totale şi maturităţile) au înregistrat o valoare de circa 6,93 miliarde lei în anul 2020, reprezentând circa 60% din volumul total al primelor brute subscrise pe parcursul anului 2020.

La finalul lunii decembrie 2020, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societăţile de asigurare se situa la un nivel de peste 18 miliarde lei, în creştere cu 6% faţă de sfârşitul anului 2019 (17,825 miliarde lei). Din valoarea totală a rezervelor tehnice brute, 55% reprezentau rezerve constituite pentru asigurările generale, în timp ce 45% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurări de viaţă.

Raportul mai semnalează că, la sfârşitul anului trecut, atât valoarea activelor, cât şi cea a obligaţiilor societăţilor de asigurare (măsurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au înregistrat modificări comparativ cu valorile înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent. Activele totale au crescut cu 8%, iar datoriile totale ale societăţilor de asigurare s-au majorat cu 7%.

Primele distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurările generale şi asigurările de viaţă s-au situat la o valoare de 7,86 miliarde lei în anul 2020, în creştere cu 9,1% faţă de anul anterior. Ponderea veniturilor din activitatea de distribuţie în volumul de prime distribuite la nivelul pieţei de brokeraj în asigurări a fost de 17,74% (comision mediu), pe segmentul asigurărilor generale acesta fiind de 17,77%, iar pe segmentul asigurărilor de viaţă fiind de 43,49%.

Citește și:

City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, obligat să aducă peste 16 milioane de euro și să reanalizeze 100.000 de dosare de daună

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...