„În şedinţa de astăzi (joi, 26 noiembrie, n.r.) a Comitetului de Reglementare am hotărât să aprobăm standarde de performanţă pentru activitatea de distribuţie a gazelor naturale şi de transport al gazelor naturale, astfel încât dacă nu se răspunde unui solicitant, la o sesizare, la o reclamaţie în termenul stabilit de către noi, asta însemnând 15 zile, 30 de zile sau 60 de zile, în funcţie de solicitare, atunci operatorul de distribuţie sau de transport este obligat să plătească o compensaţie în bani solicitantului. Aceste compensaţii variază de la importanţa solicitării, de la un nivel de 50 de lei cu o suprataxare pentru fiecare zi de întârziere, până la câteva mii de lei în cazul operatorului de transport”, a afirmat preşedintele ANRE.
În România există în prezent 300.000 de reclamaţii în medie pe an din partea consumatorilor casnici privind sectorul gazelor naturale.
De asemenea, reprezentantul autorităţii spune că racordările la reţeaua de distribuţie gaze naturale, atât pentru firme, cât şi pentru persoanele fizice, vor dura până la 90 de zile, mai precizeaza Mediafax.
„Se va stabili un termen pentru racordare legat şi de situaţia domeniului public-privat în care se realizează racordarea. Practic este nevoie de avize, de autorizaţii din partea localităţii, din partea primăriei sau a consiliului judeţean şi în funcţie de eliberarea acestor acte care în mod normal se eliberează în 90 de zile. Deci practic durata unei racordări nu poate să fie mai mare de 90 de zile, plus timp acordat lucrării respective. Acum există termene care se întind până la 270 de zile, iar noi încercăm să le restrângem la 90 de zile”, a arătat Havrileţ.