Companiile de producţie cu datorii în balanţă vor fi cele mai lovite de creşterea dobânzii în SUA – analiza Saxo Bank
‘Motivul pentru care acţiunile din SUA au crescut atât de mult ieri a fost că tonul folosit în discuţiile Rezervei federale ieri a fost mai -moale- decât era de aşteptat, dar asta nu estompează atitudinea hotărâtă care ne face să anticipăm şi să ne asumăm că o creştere a dobânzii Fed e foarte probabil să se producă în decembrie, dacă datele macro din rapoartele americane vor continua să arate bine’, subliniază expertul Saxo Bank.
Saxo Bank susţine, totodată, ideea că dobânda ar putea creşte în decembrie, moment care va declanşa o perioadă de normalizare însoţită de mai multe creşteri de dobândă aşteptate în 2016.
‘Până la sfârşitul lui 2016, rata dobânzii Fed ar putea fi în jur de 1% sau chiar un pic mai mare. Am tot spus că, în contextul actual generat de creşterea dobânzii, vom avea o normalizare financiară în SUA deoarece finanţele sunt sensibile la mişcările dobânzii şi vom avea o creştere netă a marjelor de profit. Avem, prin urmare toţi aceşti giganţi din zona tech cu datorie negativă, deci cu visteria plină de cash. Au o senzitivitate scăzută sau negativă, dacă vreţi, la creşterea dobânzii, deci nu vor fi afectaţi de această mişcare. Pe de altă parte, avem companiile din industrii, unele cu producţie ciclică – aşa cum sunt companiile producătoare de automobile. Ele şi toate firmele care folosesc datoriile intensiv în exerciţiul financiar pentru a-şi manufactura produsele vor avea cel mai mult de suferit. Sfatul meu ar fi sa le evitaţi sau să le subevaluaţi când faceţi investiţii’, consideră Peter Garnry.
Potrivit acestuia, cel mai important lucru de care trebuie să se ţină cont în decembrie este felul în care privim viitorul.
‘E extrem de important pentru Rezerva Federală să comunice foarte precis câte şi cât de repede se vor întâmpla aceste creşteri. Dacă salturile dobânzii vor fi lente şi se vor petrece în 2016-2017, cred că vor avea un impact pozitiv pe piaţa de acţiuni şi vor avea un efect negativ redus asupra bondurilor şi investiţiilor cu venit fix. Dacă, dimpotrivă, vom avea creşteri rapide şi condensate, s-ar putea să vedem investiţiile cu venit fix suferind din cauza lichidităţilor reduse şi a sistemului de reguli fiscale aplicate investitorilor. Cred că cel mai bun lucru ar fi să vedem o creştere lentă a dobânzii, astfel încât impactul pe piaţa de acţiuni din SUA să fie pozitiv’, a mai spus expertul Saxo Bank.
Saxo Bank este specialistul în investiţii şi în tranzacţionare online multi-asset, oferind investitorilor privaţi şi clienţilor instituţionali un set complet de instrumente pentru strategiile de tranzacţionare şi investiţii. Fondată în 1992, Saxo Bank are sediul central la Copenhaga şi are birouri în 26 de ţări în Europa, Asia, Orientul Mijlociu, America Latină, Africa şi Australia.