Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a prezentat marți studiul „Impactul Economic al Investițiilor în Rețelele de Distribuție de Electricitate și Gaze din România”, potrivit căruia infrastructura de energie (rețelele de electricitate și gaze) din România necesită investiții de aproximativ 1,5 miliarde euro/an.
Distribuitorii cer ca aceste investiții să fie recunoscute în tariful de distribuție, ceea ce ar însemna ca nivelul ratei de rentabilitate aprobată de ANRE să crească de la 6,94% pe an la 9%.
Potrivit studiului, acest lucru va duce la creșterea cu 0,05 bani / kWh tariful de distribuție pentru consumatori, adică cu 5 lei pentru factura la electricitate și 8 lei în plus pentru factura la gaze pentru consumatorii casnici, respectiv 0,4% în plus pentru consumatorii non-casnici.
Pe de altă parte, președintele ANRE, George Niculescu, a arătat că lipsa de investiții în sectorul energetic este cronică, iar studiul ACUE arată că această lipsă s-a acutizat.
ANRE aprobă tarifele de distribuție și rata de rentabilitate (profitul) companiilor din acest sector, având în vedere faptul că activitatea de distribuție este una reglementată.
„Nimeni nu neagă importanța investițiilor în sectorul energetic, ele sunt esențiale. Însă vorbim de condiționarea unor investiții de o rată de rentabilitate crescută, de la 6,94%, aprobată de ANRE, la circa 9% pe an, cât propun companiile.
El a adăugat că studiul ACUE nu a arătat care ar fi impactul asupra inflației al acestor majorări de prețuri.
Aceste declarații că investițiile sunt condiționate de creșterea tarifelor reprezintă o poezie politică, spune Dana Dărăban, director executiv ACUE.
Ea a amintit că schema de plafonare ascunde niște costuri pe care consumatorii le vor plăti mai devreme sau mai târziu, respectiv costurile cu care companiile s-au împrumutat de la bănci pentru că statul nu le-a decontat banii la timp.