Companiile din Portul Constanța au generat venituri suplimentare de peste un miliard de lei după izbucnirea războiului din Ucraina
Veniturile tot mai mari sunt explicate prin războiul din Ucraina care a sporit traficul din Portul Constanța și implicit și al companiilor care au terminale portuare, scrie Termene.ro.
Administrația Porturilor Maritime (APM) Constanța a înregistrat, anul trecut, un record al traficului de mărfuri din porturile maritime românești.
Traficul total de mărfuri a înregistrat, în anul 2023, conform datelor operative la acest moment, peste 92,5 milioane tone, o creștere de 22,5% față de 75,5 milioane tone în 2022, reprezentând o performanță istorică a portului Constanța, scrie Termene.ro.
Potrivit CNAPM Constanța, traficul maritim a crescut cu 18% față de 2022, la valoarea de 71 milioane tone, iar cel fluvial a crescut cu 40% față de anul anterior, ajungând la 22 milioane tone. Cerealele s-au menținut în topul creșterilor de trafic, cu peste 50%, depășind 36 milioane tone în 2023, față de 2022 când s-au înregistrat 24 milioane tone, conform Termene.ro.
Creșteri semnificative de trafic se mai regăsesc în cazul următoarelor grupe de mărfuri: semințe uleioase, minereuri de fier, deșeuri de fier și oțel, produse petroliere, articole diverse, îngrășăminte. Pe relația Ucraina, traficul total de mărfuri a fost de 25 milioane tone în 2023. Cerealele ucrainene care au tranzitat portul Constanța au reprezentat peste 14 milioane tone, scrie Termene.ro.
Citeşte analiza integral în Termene.ro.