Companiile din Portul Constanța au generat venituri suplimentare de peste un miliard de lei după izbucnirea războiului din Ucraina

30 10. 2024
port constanta cfr

Veniturile tot mai mari sunt explicate prin războiul din Ucraina care a sporit traficul din Portul Constanța și implicit și al companiilor care au terminale portuare, scrie Termene.ro.

Administrația Porturilor Maritime (APM) Constanța a înregistrat, anul trecut, un record al traficului de mărfuri din porturile maritime românești.

Traficul total de mărfuri a înregistrat, în anul 2023, conform datelor operative la acest moment, peste 92,5 milioane tone, o creștere de 22,5% față de 75,5 milioane tone în 2022, reprezentând o performanță istorică a portului Constanța, scrie Termene.ro.

Potrivit CNAPM Constanța, traficul maritim a crescut cu 18% față de 2022, la valoarea de 71 milioane tone, iar cel fluvial a crescut cu 40% față de anul anterior, ajungând la 22 milioane tone. Cerealele s-au menținut în topul creșterilor de trafic, cu peste 50%, depășind 36 milioane tone în 2023, față de 2022 când s-au înregistrat 24 milioane tone, conform Termene.ro.

Creșteri semnificative de trafic se mai regăsesc în cazul următoarelor grupe de mărfuri: semințe uleioase, minereuri de fier, deșeuri de fier și oțel, produse petroliere, articole diverse, îngrășăminte. Pe relația Ucraina, traficul total de mărfuri a fost de 25 milioane tone în 2023. Cerealele ucrainene care au tranzitat portul Constanța au reprezentat peste 14 milioane tone, scrie Termene.ro.

Citeşte analiza integral în Termene.ro.