Companiile din România se aşteaptă la cel mai optimist ritm de angajare din ultimii nouă ani

Angajatorii români sunt cei mai optimişti din regiunea EMEA în ceea ce priveşte creşterea numărului de salariaţi în perioada ianuarie – martie 2018, alături de cei sloveni, potrivit celei mai recente ediţii a studiului ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forţă de muncă. Studiul, reprezentativ la nivel naţional, este un barometru al tendinţelor şi activităţilor de pe piaţa forţei de muncă şi e utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor sale despre inflație, dar şi ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor. 
Economica.net - mar, 12 dec. 2017, 08:24
Companiile din România se aşteaptă la cel mai optimist ritm de angajare din ultimii nouă ani

Previziunea netă de angajare, ajustată sezonier, este de +17%, cea mai puternică raportată în țara noastră de la începutul anului 2009 până acum, îmbunătățindu-se față de intervalul ianuarie – martie 2017 cu 3 puncte procentuale.

Previziunea netă de angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locația lor, în trimestrul următor. Pentru țările care au acumulat date cel puțin 17 trimestre consecutiv, printre care și România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepția cazului în care se specifică altfel.

Punctual, 22% dintre angajatorii din ţara noastră prognozează o creştere a numărului de angajați în primul trimestru din 2018, doar 12% prevăd concedieri, în vreme ce 64% dintre angajatori se aşteaptă la menţinerea numărului actual de salariaţi, arată studiul ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forţă de muncă. 

La cea mai ridicată cotă de optimism din cei aproape 10 ani de desfășurare a studiului în România se situează angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare, care raportează pentru trimestrul I/2018 o previziune netă de angajare de +39%. Perspectivele din acest sector se îmbunătățesc atât față de trimestrul IV/2017, fiind mai puternice cu 4 puncte procentuale, cât și față de trimestrul I/2017, consolidându-se cu 8 puncte procentuale. 

Angajatorii din sectorul Construcții sunt, la rândul lor, mai optimiști decât în trecut, raportând cele mai puternice intenții de angajare din ultimii aproape șase ani. Previziunea netă de angajare de +21% este cu 6 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul IV/2017 și se îmbunătățește cu 11 puncte procentuale față de trimestrul I/2017.

Cea mai amplă îmbunătățire de la trimestru la trimestru, de 14 puncte procentuale, se înregistrează în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, însă previziunea netă de angajare de +16% raportată în acest sector pentru trimestrul I/2018 este mai slabă decât cea din anul precedent cu 11 puncte procentuale, cel mai abrupt declin de la an la an din toate sectoarele de activitate analizate.

În schimb, angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaz prognozează cea mai amplă îmbunătățire de la an la an, de 14 puncte procentuale, raportând o previziune netă de angajare +9%, una dintre cele mai optimiste pentru acest sector din istoria studiul în România.

Perspectivele de angajare la început de 2018 sunt pozitive în toate regiunile și sectoarele de activitate şi indiferent de dimensiunea organizaţiei, făcând excepție doar micro-organizaţiile, adică cele cu până la zece angajați, unde angajatorii raportează o previziune netă de angajare negativă de -2%.

Cele mai optimiste în ceea ce priveşte creşterea numărului de salariaţi în intervalul ianuarie – martie 2018 sunt organizațiile mari, cu peste 250 de angajați. Acestea raportează o previziune netă de angajare de + 30%, cea mai puternică din istoria sondajului din România la această categorie de organizații.

Intențiile de angajare sunt favorabile și la nivelul celor opt regiuni ale țării.

Angajatorii din Nord-Vest sunt cei mai optimiști din România, unul din trei intenționând să angajeze în decursul trimestrului I/2018 și doar 6% prognozând o scădere de personal, ceea ce rezultă într-o previziune netă de angajare de +33%, cea mai puternică raportată în regiune de aproape zece ani (din trimestrul III/2008).

În regiunea Sud-Vest, previziunea netă de angajare de +6% este totuși mai puternică decât în trimestrul IV/2017 și decât în trimestrul I/ 2017, îmbunătățindu-se cu 2, respectiv 9 puncte procentuale.

Cele mai semnificative îmbunătățiri de la trimestru la trimestru și de la an la an, de 17 puncte procentuale, se raportează în regiunea Nord-Vest, urmată de regiunea Nord-Est, în care previziunea netă de angajare se consolidează față de trimestrele IV/2017 și I/2017 cu 13, respectiv 10 puncte procentuale.

Studiul ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forţă de muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși aproape 59.000 de angajatori din 43 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intențiile de a-și crește sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate în egală măsură de analiști financiari și economici din întreaga lume în evaluarea situației piețelor de forță de muncă.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 18 octombrie – 31 octombrie 2017 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obținute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi publicaţia Handelsblatt, citând un purtător de cuvânt al producătorului......
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...