Companiile europene din Grecia se pregătesc pentru revolte şi renunţarea la euro

Economica.net
28 05. 2012
proteste_grecia_69258000

„Planul ar putea să pară alarmist, dar este bine să fii pregătit”, a declarat directorul general al Dixons, Sebastian James, iar punctul său de vedere este susţinut de alţi şefi de companii europene.

Pe măsură ce criza financiară din Grecia se înrăutăţeşte, companiile de pregătesc pentru orice, de la tulburări sociale până la o dezintegrare completă a sistemului financiar.

Aceste pregătiri includ retragerea de lichidităţi din Grecia în fiecare seară, reducerea datoriilor, renunţarea la clienţii rău platnici şi pregătirea pentru trecerea la drahmă, dacă ţara va fi nevoită să renunţe la euro.

„Majoritatea companiilor se pregătesc pentru un exit al Greciei şi analizează problemele legate de lichidităţi, situaţia financiară şi valută”, a declarat Roger Bayly, partener la firma de consultanţă KPMG.

Dixons este al doilea mare retailer de aparatură electrică din Europa şi deţine în Grecia lanţul de magazine Kotsovolos, care înregistrează pierderi. Kotsovolos are o cotă de piaţă de 25% şi comercializează iPad-uri, laptopuri, precum şi maşini de spălat, televizoare şi aparate de aer condiţionat.

Compania a pregătit planuri de urgenţă pentru închiderea pe termen scurt a magazinelor, pentru a le proteja de pericolul tulburărilor sociale şi a se pregăti pentru trecerea la drahmă.

Dixons are experienţă cu violenţele de stradă produse în Londra şi alte oraşe britanice, vara trecută, şi a comandat suficiente obloane pentru protejarea magazinelor şi colaborează cu poliţia elenă şi firme de securitate.

Într-o perioadă de 12 luni încheiată în aprilie, vânzările Dixons au scăzut cu 9% în Italia, Grecia şi Turcia. Vânzările din aceste ţări reprezintă circa 7% din vânzările anuale ale grupului, pe peste 8 miliarde de lire sterline.

Diageo, producătorul mărcilor de băuturi spirtoase Johnnie Walker şi Smirnoff, a reacţionat cu reducerea cheltuielilor de marketing şi a stocurilor din Grecia, precum şi cu retragerea rapidă a lichidităţilor, după ce vânzările grupului pe piaţa elenă au scăzut la jumătate în decurs de trei ani, la sub 100 milioane de lire sterline.

Conducerea companiei are întâlniri săptămânale pe tema reducerii expunerii la Grecia, protejării vânzărilor prin susţinerea propriei reţele de distribuţie, oprirea livrărilor către barurile mici şi concentrarea pe hotelurile şi cluburile mari.

Directorul de marketing al Diageo, Andy Fennell, a declarat că vânzările din Grecia sunt încă în scădere. Piaţa elenă pentru whisky-ul Johnnie Walker a scăzut puternic şi reprezintă sub 1% din vânzările anuale de 10 miliarde de lire sterline ale grupului.

„Ar putea fi un impact mare în Grecia, dar întrebarea este ce se va întâmpla în restul zonei euro”, a spus Fennell, referindu-se la alte pieţe mai mari din uniunea monetară, precum Spania şi Irlanda.

Companiile trebuie să se protejeze prin verificarea termenelor de plată, retragerea lichidităţilor de la subsidiare şi verificarea vulnerabilităţii furnizorilor, a declarat Martin O’Donovan, director la Asociaţia directorilor financiari ai companiilor din Londra.

Bayley (KPMG) recomandă companiilor să verifice „cei şase C” (în limba engleză n.r.) pentru pregătirea pentru un posibil exit al Greciei, respectiv lichidităţile, contractele, continuitatea, partenerii, controlul şi operaţiunile comerciale. El consideră că producătorii auto, tour operatorii şi gupurile farmaceutice ar fi cele mai afectate, pe termen scurt, de ieşirea Greciei din uniunea monetară.

Reprezentantul KPMG crede că majoritatea companiilor sunt bine pregătite în privinţa lichidităţilor şi contractelor cu furnizorii, dar mai puţin în cazul asigurării continuităţii activităţilor, în perioada imediat următoare renunţării la euro.

BMW, cel mai mare producător de automobile de lux din lume, susţine că este pregătit pentru ce este mai rău, după ce numărul dealerilor din Grecia a scăzut cu un sfert din 2008, iar livrările s-au redus cu peste două treimi de la un nivel record de 7.000 de maşini.

Grupul german de turism TUI a luat măsuri încă din noiembrie, cerând hotelierilor eleni să semneze noi contracte, prin care vor fi plătiţi în drahme, dacă va fi introdusă o nouă monedă în Grecia la un curs stabilit de guvernul de la Atena.

Grupul are şi planuri de urgenţă, pentru transferarea clienţilor la alte destinaţii dacă se vor produce tulburări sociale, măsuri similare cu cele aplicate în nordul Africii anul trecut.

Producători farmaceutici mari, precum GlaxoSmithKline şi Roche, lucrează cu autorităţile europene la planuri de urgenţă, pentru continuarea livrărilor de medicamente esenţiale, dacă Grecia iese din zona euro.

Operatorul de telefonie mobilă Vodafone are la rândul său planuri de acţiune, în cazul în care sistemul bancar elen se blochează şi au loc violenţe de stradă, în urma experienţei acumulate în Egipt.

Compania britanică De La Rue, specializată în tipărirea de bani, pregăteşte planuri pentru tipărirea rapidă de drahme, dacă guvernul elen va solicita acest lucru, a declarat recent o sursă apropiată situaţiei.