Companiile farmaceutice şi producătorii de generice cer actualizarea bugetului pentru clawback

Economica.net
22 07. 2015
generic_medicine_01_84612600

Potrivit reprezentanţilor celor două asociaţii, este necesară actualizarea bugetului de referinţă pentru taxa clawback la nivelul consumului real aferent trimestrului III al anului 2015, prima perioada în care decontarea medicamentelor se va realiza la preţurile reduse aprobate la 1 iulie, potrivit Mediafax.

„Astăzi în Romania, avem cel mai mic preţ din Europa la medicamente şi, suplimentar, companiile farmaceutice plătesc suprataxa clawback. Conform estimarilor Cegedim, valoarea taxei clawback aferentă trimestrului II al anului 2015 este între 15% şi 20%, fapt care se datorează procesului de reactualizare a preţurilor la medicamente din cauza căruia operatorii din piaţă au aşteptat noile preţuri înainte să comande alte medicamente şi astfel au lucrat doar cu stocuri foarte mici. Această valoare ar trebui în mod normal să se regăsească şi în facturile pe care companiile le vor primi de la autorităţi. Dar pâna acum, la niciun final de trimestru, companiile din industria farmaceutică nu au ştiut care va fi de fapt valoarea acestei taxe”, a declarat Calin Gălăşeanu, preşedinte ARPIM.

La rândul lui, Dragos Damian, preşedintele APMGR, spune că „menţinerea taxei clawback în forma actuală are consecinţe economice şi sociale grave, atât pentru populaţie, prin dispariţia de pe piaţă a medicamentelor cu preţuri accesibile, cât şi pentru companiile producătoare, obligate să plătească o taxă care nu reflectă propriile vânzări”.