Companiile germane apără agenţiile de rating în faţa Comisiei Europene
„Piaţa ratingurilor pentru companii arată că merge bine, atât din perspectiva investitorilor cât şi a companiilor”, potrivit textului, semnat de federaţia industriilor germane (BDI), asociaţia germană a directorilor financiari (VDT) şi federaţia germană a companiilor pe acţiuni (DAI).
Intensificarea reglementărilor, cauzată de nemulţumirile Comisiei în privinţa evaluării statelor europene de către marile agenţii, ar putea „afecta eficacitatea” pieţei ratingurilor şi să cauzeze astfel mai multe pagube decât să ajute economia, au afirmat reprezentanţii mediului de afaceri din Germania. Comisia a propus în noiembrie un plan pentru reglementarea activităţii agenţiilor de rating.
Obligaţia companiilor de a schimba periodic agenţia de rating ar putea avea ca rezultat o deteriorare a calităţii evaluării, iar cererea Comisiei pentru o dublă evaluare în cazul unor produse financiare complexe va creşte costurile.
De asemenea, publicarea tuturor datelor transmise de companii agenţiilor de rating ar putea încuraja companiile să transfere acestora mai puţine informaţii, în timp ce principiul responsabilităţii în instanţă ar conduce la o prudenţă foarte ridicată, care va contribui la majorarea costurilor de împrumut.
„Comisia Europeană ar trebui să accepte că cele trei mari agenţii de rating, Standard & Poor’s, Moody’s şi Fitch , au o poziţie dominantă tocmai din cauză că au furnizat mulţi ani evaluări corecte, cel puţin pentru companii”, notează cele trei asociaţii germane.
Standard & Poor’s, Moody’s şi Fitch controlează împreună circa 90% din piaţa mondială a evaluărilor financiare.