Companiile germane nu au făcut concedieri din cauza introducerii salariului minim pe economie
În urma unui sondaj care a fost efectuat pe un eşantion de aproximativ 16.000 de companii, IAB a descoperit că mai puţin de 5% din angajatori au efectuat concedieri după majorarea remuneraţiei anumitor salariaţi ca urmare a introducerii, la 1 ianuarie 2015, a salariului minim pe economie de 8,5 euro pe oră. În schimb, 18% din companiile intervievate a majorat preţul de vânzare a serviciilor şi preţurilor ca urmare a creşterii costurilor de producţie în urma introducerii salariului minim pe economie. De asemenea, un procent similar de companii au modificat orarul de muncă, iar 10% din companii au avut o atitudine mai reticentă cu privire la angajări.
În total, IAB estimează că un număr de 60.000 de locuri de muncă au fost pierdute ca urmare a introducerii salariului minim pe economie, dintr-un total de peste 42 milioane locuri de muncă active. În plus, experţii IAB susţin că performanţele solide înregistrate în ultimii ani de piaţa muncii din Germania au continuat şi în 2015 când au fost create 436.000 de locuri de muncă plătitoare de contribuţii sociale. În concluzie, IAB susţine că în timp ce efectele negative ale introducerii salariului minim pe economie au fost moderate, efectele pozitive pe partea de remunerare sunt incontestabile.
Punând capăt tradiţiei privind neingerinţa politicului în negocierile salariale, guvernul de la Berlin a decis să introducă un salariului minim pe economie de 8,50 euro brut pe oră de la 1 ianuarie 2015. Aceasta a fost una din concesiile făcute de conservatorii conduşi de Angela Merkel partenerilor social-democraţi din coaliţia guvernamentală. Mai mulţi economişti au avertizat atunci că măsura va conduce la concedieri în masă însă în realitate rata şomajului în Germania a atins cel mai scăzut nivel de la reunificare, 6,1% potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere. În schimb, preţurile la anumite servicii, de exemplu la coafor sau taxi, au crescut.
În Uniunea Europeană, 22 din 28 de state membre au un salariu minim legal. Alte ţări membre UE care nu au un salariu minim pe economie sunt Danemarca, Cipru, Austria şi Suedia.