Noile reguli, referitoare la rotaţia firmelor de audit şi limitarea unor servicii oferite de acestea se vor aplica companiilor, băncilor şi asigurătorilor listaţi la bursă.
Problema rotaţiei firmelor de audit a fost, de mai multe luni, unul dintre punctele cele mai sensibile în discuţiile dintre instituţiile europene.
Comisia Europeană a făcut propuneri, în noiembrie 2011, pentru revizuirea unei directive europene referitoare la audit care datează din 2006 şi care a intrat în vigoare în 2008, pentru a pune capăt unui oligopol deţinut de patru mari companii internaţionale, Deloitte, Ernst & Young, KPMG şi PriceWaterhouseCoopers.
Executivul UE a propus o rotaţie la fiecare şase ani, cu o perioadă de patru ani până când o companie să poată apela la aceeaşi firmă de audit. Instituţia a propus prelungirea perioadei de rotaţie la nouă ani, în cazul colaborării cu mai multe firme de audit.
În final, s-a stabilit o perioadă de 10 ani, care să poată fi reînnoită o singură dată, fiind permis ca perioada suplimentară să ajungă până la 14 ani, cu condiţia organizării unei licitaţii de oferte.
Comisarul pentru servicii financiare, Michel Barnier, a afirmat într-un comunicat că acordul permite aprobarea oficială a proiectului, în săptămânile următoare.
În afara perioadei de rotaţie, textul prevede în principal o listă neagră care interzice firmelori de audit să ofere unele servicii companiilor pe care le verifică, pentru a evita conflictele de interese. Această listă se referă în special la consultanţa în domeniul fiscal, servicii legate de strategia de investiţii sau la strategia financiară a clientului.
Firmele de audit pot oferi astfel de servicii altor companii.