Companiile membre UNSAR au plătit în perioada 2013 – 2023 despăgubiri de aproape 20 de milioane de euro pentru refacerea locuințelor afectate de inundații, cutremure și alunecări de teren

Firmele de asigurări membre ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România au achitat îm perioada 2013-2023 pentru refacerea locuințelor în urma inundațiilor, cutremurelor și a alunecărilor de teren 93,3 milioane de lei, aproape 20 de milioane de euro, informează UNSAR prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Economica.net - vin, 20 sept. 2024, 16:51
Companiile membre UNSAR au plătit în perioada 2013 - 2023 despăgubiri de aproape 20 de milioane de euro pentru refacerea locuințelor afectate de inundații, cutremure și alunecări de teren

Această sumă a fost achitată atât în baza asigurărilor obligatorii, cât și a celor facultative, conform unei analize realizate la nivelul asociației.

Valoarea despăgubirilor reprezintă plățile efectuate pentru aproape 17.000 de dosare de daună, din care mai mult de 65% au fost notificate către companiile de asigurări pentru pagubele suferite de locuințe ca urmare a inundațiilor.

“Este greu să discutăm despre statistici în aceste momente dificile pentru atât de mulți români. Însă industria de asigurări continuă să fie alături de cei asigurați și afectați de furia naturii, oferind tot sprijinul necesar în vederea soluționării rapide a dosarelor de daună”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte & director general al UNSAR.

Deloc întâmplător, despăgubirile achitate de asigurători în urma riscurilor catastrofale sunt în creștere de la un an la altul. Astfel, anul trecut au fost plătite despăgubiri de cinci ori mai mari decât în 2022 pentru acoperirea prejudiciilor cauzate locuințelor de cele trei riscuri: inundații, cutremure și alunecări de teren.

“Din păcate, doar 17% dintre locuințele românilor sunt asigurate complet, prin intermediul unei asigurări facultative. Este evident că mai avem de lucru pentru a putea vorbi despre comunități reziliente în fața acestor provocări”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuințe care sunt deja protejate printr-o poliță obligatorie PAD. Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar și alte tipuri de riscuri precum: incendii, explozii, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze speciale dedicate, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluții în cazul unor urgențe – prin intervenția unor specialiști atunci când situația o impune (avarii instalații de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperișului, sistemelor/elementelor de acces în locuință etc.).

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,2 milioane EUR în fiecare zi calendaristică.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina restricționează accesul oficililor săi la rețeaua socială Telegram, din motive de securitate
Ucraina restricționează accesul oficililor săi la rețeaua socială Telegram, din motive de securitate
Consiliul de Apărare şi Securitate Naţională din Ucraina, aflat în subordinea preşedinţiei, a anunţat vineri că interzice utilizarea serviciului de mesagerie Telegram pe dispozitivele......
iStyle lansează în România noua serie iPhone 16, disponibilă cu prețuri de la 4.749 de lei
iStyle lansează în România noua serie iPhone 16, disponibilă cu prețuri de la 4.749 de lei
Rețeaua iSTYLE, Apple Premium Partner, a lansat pe piața din România cele mai noi produse Apple: gama iPhone 16, Apple ...
ANPC închide pentru cinci luni Nord Airport Hotel din Otopeni și amendează unitatea cu 50.000 de lei (Video)
ANPC închide pentru cinci luni Nord Airport Hotel din Otopeni și amendează unitatea cu 50.000 de lei (Video)
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că a efectuat, în data de 19 septembrie 2024, ...
Intesa Sanpaolo vrea să renunțe la 3.000 de angajați – surse Reuters
Intesa Sanpaolo vrea să renunțe la 3.000 de angajați – surse Reuters
Banca italiană Intesa Sanpaolo SpA intenţionează să ofere opţiunea de pensionare anticipată pentru aproape 3.000 din ...