Companiile păstrează un optimism moderat cu privire la mediul de afaceri românesc. 40% dintre ele vor să-și mărească investițiile în 2022 – Business Sentiment Index

12 05. 2022
antreprenor 7869540678694

Există dorință pentru a investi în România, jumătate dintre respondenți estimează că pentru acest an investițiile planificate sunt la niveluri similare cu cele anului trecut, iar 40% din respondenți spun că plănuiesc să investească sume mai mari comparativ cu perioada precedentă.

BNR a raportat investiţii directe ale nerezidenţilor în valoare de 7 miliarde euro pentru anul 2021 – fiind cel mai bun an pentru investițiile străine. Peste 50% dintre respondenți au planuri de extindere a forței de muncă și 37% păstrează aceste planuri pentru următoarele 12 luni la niveluri similare cu cele de anul trecut.

Sentimentul rămâne accentuat în ceea ce privește nevoia de forță de muncă, dar din păcate percepția privind disponibilitatea personalului adecvat rămâne rezervată, doar 45% dintre respondenți consideră că forța de muncă este competitivă. De asemenea, rezultatele surprind tendințele în ceea ce privește modul de lucru hibrid, 45% dintre companii estimează că mai mult de un sfert dintre angajați vor continua să lucreze de acasă.

Trendul rămâne constant cu edițiile precedente cu rezultate slabe atunci când vine vorba despre infrastructură, transparență și coerența aplicării politicilor publice, reducerea birocrației și a poverii reglementărilor. 65% din respondenții ediției din primăvara 2022 consideră că aceste domenii rămân necompetitive și că sunt necesare reforme pentru recuperarea decalajelor față de țările europene. PNRR și programele operaționale reprezintă oportunități pentru susținerea și implementarea reformelor necesare prin alocarea și absorbția de fonduri europene.

Ultima ediție a BSI evidențiază în același timp și alte măsuri care ar putea spori încrederea investitorilor, cum ar fi dialogul calitativ cu investitori și consultarea cu mediul de afaceri după modelul Forumului pentru investiții organizat deâ FIC în parteneriat cu Guvernul României. Crearea unor strategii clare privind investițiile prioritare și proactivitatea cu potențialii investitori prin intermediul unei agenții pentru promovarea investițiilor ar putea, de asemenea, să faciliteze atragere de investiții private.

Despre FIC

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care îi aduce împreună pe cei mai importanți investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din țară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 20 ani de la înființarea organizației, companiile membre FIC au susținut întotdeauna importanța dialogului între comunitatea de afaceri și autorități. BSI este un chestionar realizat de FIC de două ori pe an începând din 2014, care evaluează percepția mediului de afaceri.

Deși acest chestionar evaluează percepția la nivel de CEO despre mediul de afaceri într-un mod non-științific, BSI este un indicator folosit inclusiv în rapoartele instituțiilor financiare internaționale, precum FMI și Comisia Europeană.