Companiile petroliere urmează liderul pieței, OMV Petrom, în politica de stabilire a prețurilor – Concurența

Economica.net
18 11. 2019
petrom_47433077854_16423800

“Atât la benzină cât și la motorină se observă, pe baza ecuațiilor determinate la nivel individual pentru fiecare jucător în parte, un tipar care sugerează existența unui comportament de urmare a liderului (în acest caz liderul fiind OMV – Petrom). Rezultatele sugerează că OMV – Petrom reacționează mai rapid decât ceilalți jucători din piață, fapt ce poate sugera că aceștia, de fapt, așteaptă mișcările strategice ale OMV – Petrom pentru a răspunde la acestea”, arată Consiliul Concurenței în raportul său anual privind evoluția concurenței în secttoarele-cheie.

Consiliul Concurenței a vrut să afle în ce măsură companiile petroliere urmăresc, în politica lor de prețuri de pe piața locală, evoluțiile cotațiilor internaționale ale produselor petroliere (Platt’s Med, în zona noastră), care, alături de taxe, formează practic prețul final de vânzare al carburanților auto. Iată concluziile:

“Pe baza datelor agregate la nivel de săptămană in cazul benzinei prelucrările cantitative nu resping existența unei ajustări asimetrice a prețului la pompă in funcție de evoluția cotației Platts. Cu toate acestea diferența de ajustare este foarte mică (in jurul valorii de 1%), astfel că trebuie avută in vedere și semnificația economică a unei ajustări de asemenea magnitudine. De asemenea, semnificația statistică are la baza varianța setului de date, iar caracteristicile acestuia și modul cum pot afecta rezultatele au fost prezentate anterior. In cazul motorinei, prelucrările cantitative nu sugerează existența unei ajustări asimetrice a prețului in funcție de evoluția cotației Platts”, arată Consiliul.

Piața carburanților din România este controlată de patru mari jucători: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil și Mol.

Consiliului Concurenţei a avut în derulare şi o analiză pe piaţa carburanţilor, lansată după ce preţul benzinei şi motorinei în România, fără taxe, depășise media europeană. În urma anchetei, autoritatea a elaborat doar proiectul Monitorul Prețurilor la carburanți, un instrument pentru creşterea concurenţei pe piaţa carburanţilor.

Şoferii pot instala aplicaţia pe telefon sau pot accesa site-ul dedicat  www.monitorulpreturilor.info unde pot vedea, de exemplu, preţurile cele mai mici pentru fiecare tip de carburant de pe o rază de până la 5 km faţă de o poziţie selectată, sau, dacă selectează un traseu prin ţară, pot vedea localizarea benzinăriilor şi preţurile. Pot alege astfel de unde să alimenteze mai ieftin. Există şi o opţiune pentru a afişa punctele de încărcare a maşinilor electrice, însă doar cele din staţiile de distribuţie a carburanţilor.