Companiile Rețele Electrice atrag noi finanțări europene de peste 433 de milioane de lei, pentru investiții în rețele de distribuție de energie electrică
Cele șase proiecte de investiții care vor fi derulate de societățile de distribuție de energie electrică au o valoare totală de circa 558,3 milioane de lei (fără TVA), din care suma acoperită prin Fondul de Modernizare va fi de circa 433,7 milioane de lei (fără TVA). Proiectele de transformare, reconfigurare și modernizare a rețelelor electrice au ca scop îmbunătățirea calității serviciilor pentru aproape 35.000 de clienți.
Rețele Electrice Muntenia va implementa un proiect cu o valoare totală de aproape 169 de milioane de lei fără TVA, iar valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 131,8 milioane de lei. Proiectul vizează modernizarea și creșterea capacității de transport a mai multor linii aeriene de 20kV si 0,4kV din zona localității Balotești, județul Ilfov, în beneficiul a 15.000 de clienți.
Lucrările vor consta în modernizarea rețelei de medie tensiune (20kV) prin trecerea acesteia în subteran, fiind înlocuită și reconfigurată rețeaua pe o lungime de 103 km, în perimetrul Balotești, Săftica, Măgura, Ghermănești, zona institutului Ana Aslan. În cadrul aceluiași proiect vor fi instalate 89 de posturi de transformare noi și vor fi modernizate 40 de posturi de transformare existente. Totodată, vor fi puse în funcțiune secțiuni noi de rețea de joasă tensiune în lungime de 26 de kilometri, care vor deservi în special clienții casnici.
Rețele Electrice Dobrogea va derula în județele Călărași și Ialomița două proiecte în beneficiul a aproape 11.000 de clienți, cu o valoare cumulată de circa 181,9 milioane de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de aproape 140 de milioane de lei.
În județul Călărași vor fi modernizate părți din rețelele de medie și joasă tensiune din cinci localiăți, valoarea proiectului fiind de 106,7 milioane de lei, din care valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 131,8 milioane de lei. Aproximativ 7.600 de clienți din Frumușani, Vasilați, Gălbinași, Plătărești și Fundeni vor beneficia de modernizarea a 37 de km de rețea de medie tensiune, a peste 7 km de joasă tensiune, a 59 de posturi de transformare și a circa 150 de branșamente. Totodată, rețeaua din zonă va fi extinsă cu peste 32 de km pentru segmentul de medie tensiune, respectiv cu alți peste 8 km pentru cel de joasă tensiune și vor fi instalate patru noi posturi de transformare.
În județul Ialomița, Rețele Electrice Dobrogea va derula un proiect cu o valoare de 45,3 milioane de lei, din care valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de circa 33 de milioane de lei. Aproximativ 3.200 de clienți din zona localității Manasia vor avea servicii îmbunătățite în urma modernizării rețelei existente de medie tensiune prin trecerea acesteia în subteran pe un traseu de 23 km, iar 12 posturi de transformare existente și 1.960 de branșamente vor fi modernizate sau înlocuite. În același timp, se vor construi 34 de km de rețea nouă de joasă tensiune.
Rețele Electrice Banat va implementa trei proiecte în valoare cumulată de 209,3 milioane de lei în județele Arad, Caraș Severin și Hunedoara, vizând rețele care deservesc peste 9.000 de clienți. Valoarea finanțărilor europene pentru aceste proiecte este de peste 162 de milioane de lei.
În zona Aradul Nou, proiectul care va fi derulat de către operatorul de distribuție a energiei electrice va consta în modernizarea prin trecerea parțială în subteran a 16,5 km de rețea de medie tensiune, respectiv a 40,5 km de rețea de joasă tensiune; de asemenea, vor fi modernizate 23 de posturi de transformare și 1.770 de branșamente, de aceste lucrări urmând să beneficieze clienții existenți și viitori din zona respectivă. Valoarea proiectului este de 86,7 milioane de lei, din care valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 67,4 milioane de lei.
În județul Caraș Severin, vor fi realizate lucrări în localitățile Berzovia, Duleu, Remetea Pogănici, Valea Mare și Bocșa, cu o valoare totală de 74 milioane de lei, din care valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 57,7 milioane de lei. În localitatea Berzovia se vor moderniza 65,7 km de linii aeriene de 20 kV prin trecerea parțială în subteran. Lucrarea va include și modernizarea a 21 de posturi de transformare, prin înlocuirea acestora cu posturi noi în anvelope de beton. În celelalte patru localități va fi modernizată și rețeaua de joasă tensiune, de aceste lucrări beneficiind 4.700 de clienți.
În județul Hunedoara, Rețele Electrice Banat va derula un proiect de 48,6 milioane de lei, din care valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 36,9 milioane de lei. Acesta va viza modernizarea rețelelor electrice de medie și joasă tensiune din Geoagiu, Geoagiu Băi și alte opt localități: Aurel Vlaicu, Bozeș, Cigmău, Homorod, Mermezeu-Văleni, Renghet, Poienari și Văleni. În total vor fi modernizați 37 km de rețele de medie tensiune și 86 km de rețele de joasă tensiune. Totodată, vor fi modernizate 33 de posturi de transformare, respectiv 1.700 de branșamente electrice.
Valabilitatea celor șase contracte se încheie la expirarea perioadei de monitorizare a durabilității proiectelor, adică cinci ani de la data punerii în funcțiune a investițiilor.
„De la începutul mandatului meu, ne-am concentrat pe două direcții principale: accelerarea investițiilor în infrastructura energetică și asigurarea unui serviciu de calitate pentru toți cetățenii. Prin aceste noi finanțări europene obținute de Rețele Electrice prin Fondul pentru Modernizare, facem pași importanți pe ambele paliere – modernizăm rețelele de distribuție în zone vitale ale țării și investim în tehnologii care vor sprijini tranziția României spre un viitor energetic durabil și eficient. Toate acestea înseamnă modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice și creșterea gradului lor de reziliență în contextul schimbărilor climatice, absorbția unui număr cât mai mare de prosumatori, digitalizarea rețelelor și – cel mai important – toate aceste investiții se fac din fonduri nerambursabile, fără a pune presiune pe tariful de distribuție, deci fără a duce la creșterea facturilor utilizatorilor finali. Totodată, este esențial să asigurăm accesul la un serviciu de înaltă calitate și fiabil pentru toți consumatorii, în special în zonele rurale și periurbane.
Prin aceste investiții, ne asigurăm că România se aliniază la cerințele energetice actuale, dar este și pregătită pentru viitor, cu o infrastructură robustă și adaptată la noile tehnologii și standarde de mediu”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
”Am semnat șase noi proiecte pentru toate cele trei zone în care ne desfășurăm ativitatea, a căror valoare însumată este semnificativă, aproape 560 de milioane de lei. Aceste proiectele vizează în special localități rurale din cinci județe, precum și o zonă periurbană a Bucureștiului. Vom moderniza peste 350 de km de rețea de medie și joasă tensiune, 277 de posturi de transformare, toate acestea pentru a transforma rețeaua de distribuție într-una pregătită pentru tranziția energetică, rezilientă, date fiind în special fenomenele meteo foarte intense cu care ne vom confrunta din ce în ce mai des în viitor. Totodată, susținem creșterea și dezvoltarea comunităților prin servicii de calitate astfel încât să fie stimulată competitivitatea economică și bunăstarea respectivelor comunități”, a spus Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice:
Până în prezent, valoarea totală a proiectelor din fonduri nerambursabile semnate de cele trei societăți Rețele Electrice (inclusiv a celor la care se face referire mai sus) se ridică la peste 1,1 miliarde de lei cu TVA, din care valoarea granturilor este de peste 780 de milioane de lei, fără TVA.
Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către cele trei companii Rețele Electrice numără 287 de stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare.