Comparativ cu situaţia din anul 2021, utilizarea tehnologiilor din domeniul Inteligenţei Artificiale de către companiile din UE a crescut uşor cu 0,4 puncte procentuale, de la 7,6% până la 8%, scrie Agerpres.
Pe primele locuri în UE la utilizarea tehnologiilor din domeniul Inteligenţei Artificiale sunt companiile din Danemarca, în rândul cărora 15,2% au utilizat în 2023 astfel de tehnologii, urmate îndeaproape de cele din Finlanda (15,1%) şi Luxemburg (14,4%).
La polul opus, ponderea companiilor care utilizează tehnologii din domeniul Inteligenţei Artificiale este deosebit de mică în Romania (1,5%), Bulgaria (3,6%), Polonia (3,7%) şi Ungaria (3,7%).
Când vine vorba de tipul de tehnologie AI utilizată de companiile din UE, automatizarea diferitelor sarcini sau asistenţa la luarea deciziilor (automatizarea proceselor cu roboţi software-RPA) este cea mai utilizată, în condiţiile în care 3% din companii o utilizează. Urmează efectuarea de analize asupra limbajului scris (minare de text), utilizată de 2,9% din companii, învăţarea automată (machine learning), utilizată de 2,6% din companii, conversia limbajului vorbit într-un format care poate fi citit de către maşină, utilizată de 2,5% din companii, şi identificarea de obiecte sau persoane pe baza imaginilor, utilizată de 2,2% din companii.
Datele Eurostat arată că marile companii utilizează mai mult Inteligenţa Artificială decât firmele mici şi mijlocii. În 2023, 6,4% din firmele mici, 13% din companiile de talie medie şi 30,4% din marile companii au utilizat Inteligenţa Artificială. Această diferenţă poate fi explicată prin complexitatea implementării tehnologiilor AI de către o companie, economiile de scară sau costuri, în sensul că investiţiile în AI sunt mai accesibile pentru o mare companie.