Companiile vor birouri în provincie. Unde se construiesc cele mai multe clădiri
Stocul total de spaţii de birouri din Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Braşov este de 450.000 mp, de cinci ori mai mic decât cel din Bucureşti. Cu 150,000 mp de birouri, majoritatea de clasa B, Cluj Napoca este lider, urmat de Iaşi cu 120.000 mp, Timişoara cu 100.000 şi Braşov cu 80.000 mp, se arată în cel mai recent studiu al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Volumul total al spaţiilor ce urmează a fi livrate în 2014 în cele patru oraşe este de 52.000 mp. Oraşul Cluj Napoca conduce detaşat, cu un volum anunţat de 42.000 mp de spaţii de birouri moderne ce va fi atins prin finalizarea primei faze din proiectul The Office (19.000 mp) dezvoltat de NEPI, a proiectului United Business Center Tower (10.000 mp) dezvoltat de Iulius Group şi a fazei a doua din Liberty Technology Park (11,400 mp) dezvoltat de Fribourg Investment.
În Iaşi şi Timişoara este anunţată livrarea a 10.000 mp, respectiv 9.000 mp, iar în Braşov urmatoarea livrare de spaţii noi este anunţată pentru 2015.
Dacă toate proiectele anunţate vor fi livrate, stocul modern de spaţii de birouri din Cluj Napoca se va dubla până în 2016, ajungând la 300.000 mp.
Nivelul chiriilor pentru spaţiile de clasă A este similar în Cluj Napoca, Timişoara şi Braşov, încadrându-se în intervalul 12 – 14 euro/mp/lună, o uşoară diferenţă existând în Iaşi unde chiria pentru birouri de clasă A este de 13,5 – 15 euro/mp/lună. În ceea ce priveşte chiriile pentru spaţiile de clasă B, acestea variază între 7-11 euro/mp/lună în toate oraşele analizate.
Rata de neocupare pentru spaţiile de birouri clasă A este sub 10% în Cluj, Timişoara şi Iaşi, fiind uşor mai ridicată în Braşov, până în jurul valorii de 15%. Această rată de neocupare înregistrată în clădirile de clasă A din Braşov justifică şi decizia dezvoltatorilor de a încetini ritmul construcţiilor anul acesta.
Ce companii vor birouri în provincie
Cererea pentru spaţii de birouri este generată în special de companii care activează în sectoarele financiar, tehnologie şi telecomunicaţii. Cluj Napoca a fost considerat în ultimii ani cel de-al doilea oraş cel mai atractiv după București pentru BPOS și SSCS. Datorită salariilor competitive, a populaţiei tinere formată în mare parte din studenţi şi a costurilor de ocupare, oraşul a fost ales ca locaţie pentru birouri de către companii precum Genpact, Endava, Atlas Telecom, Evalueserve, Skyes Enterprises, HP, Siemens, Intel, SAP, Bombardier, Pentalog.
Oraşul Iaşi, datorită unei bune infrastructuri de telecomunicații, salariilor competitive și volumului mare de forţă de muncă educată, a devenit cel de-al doilea oraş regional din punct de vedere al atractivităţii, după Cluj Napoca, pentru companiile care doresc să deschidă centre operaţionale de BPO, R&D și SSC.
În Timişoara cererea pentru spaţii de birouri vine în special din sectoarele Tehnologic & Telecom (Alcatel, TeamNet, Three Pillar Global, IBM, Vodafone, SAP), Financiar (Deloitte , PWC, Raiffeisen, BCR ) și Producție/Automotive (Flextronics, Autoliv, Smithfield Foods).
,,Importanţi jucători de pe piaţa corporate care au birouri deschise în Bucureşti s-au orientat şi către oraşele regionale în ultimii ani pentru a-şi extinde operaţiunile, fiind motivaţi de forţa de muncă educată, nivelul salarial sau costurile totale de închiriere. De exemplu, costurile de ocupare (chirie + service charge) a spaţiilor de birouri clasă A în oraşele regionale sunt cu aproximativ 20% – 25% mai scăzute faţă de capitală. Pentru companiile care activează în domeniul Tehnologic & Telecom, care ocupă suprafeţe generoase, alegerea unei locaţii într-un oraş regional este o opţiune care, pe termen lung, generează avantaje economice’, comenteaza Mădălina Cojocaru, Head of Office Department, DTZ Echinox.
Costurile cu angajaţii, mai mici în provincie
Toate cele patru oraşe analizate sunt şi centre universitare care generează forţa de muncă competitivă şi calificată. Majoritatea populaţiei tinere este vorbitoare de engleză şi franceză, acestea fiind cele mai populare limbi în programa de învăţământ obligatoriu. Însă marile companii pot găsi aici şi vorbitori de rusă, portugheză, germană, maghiară, suedeză, poloneză, turcă, greacă, arabă, şcoliţi în facultăţile de limbi străine, o sursă valoroasă de capabilităţi lingvistice reprezentând-o şi grupurile etnice din aceste oraşe.
Un alt argument important, cu o influenţă majoră în decizia companiilor de a-şi deschide spaţii de lucru în oraşele secundare, este cel legat de costurile forţei de muncă. Aşteptările salariale ale absolvenţilor cu mai puţin de un an de experienţă pe piaţa forţei de muncă variază între 250 şi 275 euro pentru cei cu studii economice şi 350-375 de Euro pentru absolvenţii de IT şi Politehnică. Salariile nete practicate în cele patru oraşe analizate variază între 250 – 275 euro – salariul net al unui anui angajat în servicii clienţi cu mai puţin de doi ani experienţă – şi 700 – 900 euro salariul net al unui programator cu mai putin de 3 ani experienţă.