Compensații de milioane de lei acordare consumatorilor de energie electrică, anul trecut. Pentru ce s-au dat banii
Consumatorii de energie electrică sunt îndreptățiți să primească daune de la firmele de distribuție în trei tipuri de situații: fie când stau prea mult fără energie electrică (continuitatea alimentării), fie când, din cauza calității energiei li se strică echipamentele electrice/electrocasnice (calitatea tehnică a energiei), fie când depun sesizări, cereri, și nu primesc răspuns în timpul legal (calitatea comercială).
Valoarea totală a acestor compensații a fost, în 2019, de circa 5,58 milioane de lei, și din cauza unor modificări legislative situația s-a schimbat față de anii trecuți.
În total, au fost acordate 118.000 de compensații, adică peste 90% din numărul total de astfel de daune plătite în 2019, pentru prima situație: continuitatea alimentării cu electricitate nu a fost întotdeauna la nivelul solicitat de standardul de performanță în activitatea de distribuție. Cu alte cuvinte, penele de curent au fost mai lungi decât timpul legal de remediere.
2019 a fost primul an în care, potrivit standardului de performanță impus de ANRE, operatorii de distribuție acordă compensațiile automat, și nu la cerere, așa cum se făcea până acum, dacă durata întreruperilor este prea mare, pe toate nivelurile de tensiune.
În cazul rețelei de joasă tensiune, companiile plătesc automat 30 de lei fiecărui consumator casnic în condițiile în care alimentarea nu e restabilește în intervalele de timp de mai jos, pentru fiecare situație în care acest lucru s-a întâmplat:
6 ore – pentru mediu urban, în condiții normale de vreme
4 ore – pentru municipii reședință de județ, în condiții normale de vreme
12 ore – mediu rural, în condiții normale de vreme
48 ore – mediu rural în condiții meteorologice deosebite.
Cele mai multe daune, atât ca număr, cât și ca valoare, au fost acordate de Enel, pentru zona de distribuție Banat: aproape 36.000, în sumă totală de 1,5 milioane de lei, conform datelor ANRE.
Pentru celelalte tipuri de situații în care s-au acordat despăgubiri, cazurile au fost mult mai puține: spre exemplu, doar 261 la nivel național pentru probleme generate de fluctuații de tensiune.