În cele ce urmează, vom detalia cum pot funcționa în tandem aceste două ramuri ale marketingului online, pentru a maximiza vizibilitatea și performanța de business. Vom explora împreună ce impact are fiecare dintre aceste strategii asupra celeilalte și cum pot deveni complementare, în interesul businessului tău.
Dacă, în urmă cu câțiva ani, dezbaterea SEO vs. PPC era încă relevantă pentru prioritizarea eforturilor de marketing în funcție de obiectivele de business, în zilele noastre, lucrurile au devenit mai clare pentru oamenii de afaceri: dacă vrei să ții pasul cu industria, e important să investești în ambele ramuri de promovare.
Eficiența campaniilor SEO și PPC nu poate fi comparată, tocmai pentru că, la bază, obiectivele acestor strategii urmăresc rezultate distincte.
Cei care iau contact cu o agentie SEO urmăresc, de regulă, obiective precum creșterea traficului organic al site-ului și poziționarea mai bună în rezultatele paginilor de căutare, pe cuvinte cheie relevante. Astfel de rezultate pot fi obținute printr-o serie de mijloace, printre care se numără optimizarea site-ului și a conținutului acestuia, acțiunile de link building – care urmăresc obținerea unor surse relevante care să transmită încredere și autoritate site-ului promovat, dar și îmbunătățirea generală a prezenței online.
Campaniile de promovare plătită, pe de altă parte, reprezintă o modalitate prin care businessurile pot ajunge cu rapiditate în atenția potențialilor clienți. O agentie PPC creează campanii de promovare plătită deopotrivă pentru motoarele de căutare și pentru rețelele de social media. Aceste reclame apar în paginile de rezultate și în feed și consumă buget doar atunci când utilizatorii le accesează – de unde și denumirea ”pay-per-click”.
În ambele situații, specialiștii urmăresc creșterea pe anumite cuvinte cheie. Deși există puncte forte la oricare dintre cele două abordări, realitatea este că se pot completa eficient, atunci când sunt folosite în tandem și împărtășesc un obiectiv comun.
Cele două abordări de marketing online se completează reciproc în mai multe feluri. În primul rând, ambele strategii vizează îmbunătățirea vizibilității și a traficului website-urilor. Ambele pornesc de la acțiuni precum studierea cuvintelor cheie și ambele presupun monitorizarea atentă și ajustarea constantă, în scopul optimizării rezultatelor.
Din perspectiva diferențelor, SEO urmărește creșterea organică, pe când PPC este o formă de publicitate. Implementările și acțiunile SEO au nevoie de timp pentru a se reflecta în rezultatele de business – însă, efectul este pe termen lung, pe când prin PPC se pot obține creșteri punctuale, cu rapiditate. În ciuda diferențelor, cele două pot fi integrate, în scopul unei strategii de marketing cu obiective mai ample.
De exemplu, PPC poate suplini, pe termen scurt, lacunele ce țin de optimizarea site-ului, pentru a menține vizibilitatea și traficul unui site. În mod similar, optimizarea pentru motoarele de căutare poate avea un impact major asupra calității traficului obținut din PPC și poate reduce considerabil costurile campaniilor plătite și contribui la îmbunătățirea ROI.
Atunci când sunt calibrate și au o cauză comună, cele două strategii acționează sinergic și ajută businessurile să își crească vizibilitatea digitală și notorietatea online. Atunci când rulezi campanii plătite pentru un site optimizat corespunzător, șansele să atragi un număr mai mare de clienți și să fii văzut de mai mulți utilizatori cresc proporțional cu eforturile tale, iar mesajul tău ajunge la consumatorii mai predispuși la a-ți cumpăra produsele sau serviciile.
Pe lângă creșterea metricilor de reach, integrarea celor două strategii te poate ajuta să economisești sume mari din bugetul de marketing, tocmai pentru că îți permit adresarea către o audiență mai bine definită și te împiedică, astfel, să pierzi bani pe reclame care nu prezintă interes pentru publicul tău țintă. În acest fel, vei putea direcționa sumele economisite către strategii care îți aduc alte beneficii.
Integrarea SEO cu PPC te poate ajuta să obții rezultate optime din ambele strategii. De exemplu, dacă ai o campanie plătită în desfășurare, optimizarea site-ului pentru cuvinte cheie relevante te poate ajuta să îți îmbunătățești scorul de calitate (Quality Score), iar acest lucru îți va reduce costurile per click, afișând reclama mai multor potențiali consumatori.
În mod similar, dacă focusul tău este pe SEO, asigurarea că reclamele pe care le afișezi sunt relevante pentru cuvintele cheie de interes pentru businessul tău te va ajuta să îmbunătățești metrici precum click-through-rate și ROI (return of investment).
Pentru a sumariza aceste avantaje, iată ce poți obține din integrarea SEO cu PPC:
● Creșterea traficului organic și plătit;
● Costuri mai mici și trafic relevant, neduplicat din cele două canale;
● Control sporit asupra strategiei generale de marketing și mai multe date care să îți faciliteze deciziile de business și să te inspire în ajustarea bugetelor și a acțiunilor, astfel încât să obții rezultatele dorite;
● ROI îmbunătățit.
Înainte de a distribui bugete și trece la acțiune, e important să iei în calcul câteva dintre provocările pe care le presupune integrarea celor două canale, organic și paid. Iată trei sfaturi care te vor ajuta:
1. Algoritmul motoarelor de căutare este într-o continuă schimbare, iar actualizările pot avea impact asupra poziționării organice și a celei plătite. Ține pasul cu fiecare update de algoritm și ajustează-ți campaniile și acțiunile și în funcție de acestea;
2. Ambele abordări impun eforturi și investiții consecvente, pentru a funcționa. Asigură-te că dispui de bugetul și resursele necesare pentru amândouă, înainte de a-ți stabili obiectivele de business;
3. Derularea în paralel pe cele două canale amintite poate pune în dificultate urmărirea cu precizie a evoluției ROI. De aceea, e important să te asiguri că site-ul tău beneficiază de tracking setat corect și că poți evalua cu acuratețe rezultatele acestei strategii sinergice.
Campaniile PPC și acțiunile SEO merg mână-n mână în interesul businessurilor și pot genera rezultate semnificative atunci când sunt integrate coerent. Atribuie-le obiective comune și rezultatele nu vor întârzia să apară!