Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă, a decis azi judecătorul sindic. Administrator judiciar a fost desemnată Casa de Insolvenţă GMC Craiova SPRL.
GMC Craiova este o firmă înfiinţată în mai 2015. Mai este administrator judiciar la Romvag Caracal, producător de vagoane de marfă, acum în faliment. Potrivit unor informaţii din piaţă, firma este deţinută de Petru Răuran, proprietarul UPSROM, care deţine o creanţă de 1 milion de lei la CEH, pentru servicii efectuate şi neplătite de motoare electrice.
Marele favorit la preluarea funcţiei de administrator judiciar la Hunedoara era Euro Insol, compania lui Remus Borza, actual administrator judiciar la Hidroelectrica. Borza era propus de stat, prin Ministerul Energiei, şi de un grup de creditori, dintre care Deloitte şi Energomontaj, cu creanţe cumulate de peste patru milioane de lei.
Intrarea în insolvenţă a CEH a fost decisă de CA-ul companiei, cotrolat de Ministerul Energiei, în data de 28 decembrie, ca singură soluţie pentru evitarea falimentului. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a precizat că CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei si popriri pe toate conturile, ceea ce creează o presiune imediată asupra capacităţii de plată.
În opinia ministrului Energiei, printre cauzele care au contribuit la situatia financiara dificila in care a ajuns CEH se afla politizarea, coruptia si risipa, iar acestea trebuie „curmate fara drept de apel”.
Grigorescu s-a arătat convins că există solutii pentru salvarea CEH, fiind nevoie de profesionalism şi de actiune energică.
„Convingerea noastra, dupa această zi, este ca există nişte solutii…Să ne ferim de orice fel de alte lucruri. De exemplu, de ceea ce înseamna politizare – cred că acest aspect nu mai este astăzi de actualitate, corupţie şi risipă. Aceste trei lucruri, care se află între cauzele situaţiei în care se găseşte Complexul astăzi, trebuie curmate fără drept de apel. Nu cred că fără o acţiune energică în zona asta se poate obţine un rezultat corect”, a spus Victor Vlad Grigorescu.