‘Astăzi am făcut încă un pas important pe drumul către salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Este un demers pe care ni l-am asumat şi pe care îl facem pentru un actor strategic al Sistemului Energetic Naţional. Ne dorim să salvăm complexul, care are un rol incontestabil în asigurarea securităţii energetice. De asemenea, nu pierdem din vedere nici impactul social şi economic avut de deciziile referitoare la soarta CEH asupra Văii Jiului’, a declarat Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, Ministerul Energiei împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi Complexul Energetic Hunedoara (CEH) au semnat convenţia privind acordarea către CEH a primei tranşe – în valoare de 98,4 milioane de lei, din ajutorul de stat individual de salvare. Suma aferentă tranşei întâi urmează a fi utilizată pentru cheltuielile curente şi pentru achiziţionarea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, astfel încât CEH să răspundă cerinţelor HG nr. 780/2006.
De asemenea, cea de-a doua tranşă, în valoare de 68,5 milioane de lei, va completa sumele de care complexul are nevoie pentru efectuarea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de 6 luni de la acordare.
Ministerul Energiei precizează că pentru a beneficia de ajutorul de stat individual de salvare, Complexul Energetic Hunedoara urmează să prezinte un program de restructurare care trebuie avizat şi de Comisia Europeană. Sumele primite nu pot fi însă utilizate în sectorul cărbunelui, compania asumându-şi obligaţia de a separa legal activitatea de minerit de restul activităţilor desfăşurate.
Directorul general a demisionat
Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Constantin Jujan, a demisionat miercuri, 15 iulie, din funcţie, el acuzând că acordarea împrumutului sub formă de ajutor de stat de la Guvern întârzie, în condiţiile în care există un calendar convenit cu FMI şi Comisia Europeană privind activităţile CEH.
Tot miercuri, preşedintele Sindicatului ‘Muntele’ de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), Petre Nica, a avertizat că în situaţia în care compania nu va primi ajutorul de salvare aprobat în luna iunie, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, societatea şi-ar putea înceta activitatea în aproximativ două luni.
‘În condiţiile în care CEH nu primeşte ajutorul de salvare, în cel mult două luni de zile activitatea acestuia se încheie pentru că nu vor mai exista fonduri pentru a susţine salariile şi pentru a plăti furnizorii de servicii şi materiale’, a declarat Petre Nica, la Petroşani, în cadrul unei conferinţe de presă.
Pe de altă parte, liderul sindical a spus că dacă ajutorul de salvare va fi virat în conturile CEH în următoarele zile, atunci el ‘va obliga’ compania la separarea activităţilor miniere de cele energetice, fapt care va conduce la închiderea minelor până în anul 2018, în conformitate cu actualele reglementări ale Comisiei Europene.
În această situaţie, Sindicatul ‘Muntele’ susţine că Guvernul trebuie să găsească soluţii prin care funcţionarea CEH să fie prelungită în actuala formulă: mine şi termocentrale, până în anul 2017, când este posibil să fie elaborat un nou regulament european referitor la exploatarea huilei.
În opinia acestuia, acordarea ajutorului de salvare, stabilit la o valoare de 167 milioane lei, vine cu întârziere, în condiţiile în care acesta trebuie rambursat apoi de către CEH în termen de şase luni, în caz contrar compania riscând să intre în procedură de lichidare. De aceea, liderul sindical a apreciat că mai utilă ar fi întocmirea unui program de restructurare al CEH şi avizarea lui de către Comisia Europeană, ceea ce ar permite rambursarea ajutorului în doi ani şi jumătate.
Ce spune Comisia Europeană
Comisia Europeană a aprobat în aprilie ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara, considerând că acesta este conform cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat şi, în plus, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare după cele şase luni.
‘Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ajutorul de salvare temporar în valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro) care urmează să fie acordat de către autorităţile române Complexului Energetic Hunedoara, producătorul de energie electrică şi termică deţinut de stat din România, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia a constatat, în special, că ajutorul a fost limitat la suma necesară pentru a-i permite CE Hunedoara să îşi desfăşoare în continuare activităţile de exploatare a centralelor sale electrice în următoarele şase luni. La sfârşitul acestei perioade, întreprinderea va rambursa ajutorul sau România va notifica un plan de restructurare, care va stabili măsurile de asigurare a viabilităţii pe termen lung a întreprinderii’, potrivit comunicatului transmis de Comisia Europeană la finele lunii iunie.
Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara şi, de asemenea, este singura societate care furnizează agent termic în municipiul Deva şi în oraşele din Valea Jiului. Măsura de salvare a CE Hunedoara se impune şi din punct de vedere social, întrucât întreruperea activităţii complexului ar conduce la creşterea semnificativă a ratei şomajului şi ar fi afectat serviciul public de interes general reprezentat de producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie termică.
În structura CEH sunt incluse minele de huilă Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, alături de termocentralele Mintia şi Paroşeni