Complexul Energetic Hunedoara are un stoc de cărbune de peste 16.000 de tone. Nu se pune problema unor opriri

Economica.net
09 01. 2020
cariera_carbune_83596000

Acesta a menţionat că termocentrala funcţionează, de joi, cu ambele cazane ale grupului energetic numărul 3, ceea ce va aduce beneficii financiare mai mari întreprinderii prin energia electrică livrată în sistemul energetic.

„Miercuri am reuşit să ducem două trenuri (cu cărbune – n.r.). Trenurile mai întârzie. E iarnă. Zilnic producem 2.200 – 2.300 de tone de cărbune. De astăzi (joi – n.r.) funcţionăm cu grupul 3, întreg, ceea ce ne aduce şi un beneficiu financiar mai mare. Nu se pune problema opririi”, a spus, într-o conferinţă de presă, directorul general al CEH.

Potrivit lui Dioane, problemele legate de aprovizionarea cu materiale şi utilajele vechi, care se defectează, influenţează direct producţia de cărbune zilnică, aceasta fiind mai mică cu câteva sute de tone faţă de media programată.

„Ar trebui să fie undeva la 2.500- 2.700 de tone zilnic, dar problemele cu aprovizionarea, cu materialele, utilajele sunt vechi, n-am mai putut investi foarte mult în domeniul respectiv, şi atunci un defect apărut produce o întârziere de 2-3 ore. Aceasta înseamnă 50-60 de tone şi de aici reiese un minus (în producţia de cărbune – n.r.)”, a explicat Dioane.

Pe de altă parte, sindicatele de la termocentrala Mintia atrag atenţia că stocul de cărbune este mic, în condiţiile în care un grup energetic foloseşte aproximativ 2.500 de tone de huilă în fiecare zi, iar trenurile care ajung la descărcare sunt îngheţate din cauza temperaturilor de afară.

„Probleme apar şi din cauză că trenurile cu cărbune vin îngheţate şi se lucrează chiar şi 24 de ore la dezgheţarea vagoanelor. Consumul de cărbune pentru un grup energetic este de 2.500 de tone pe zi”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc.

CEH se află în procedură de insolvenţă după ce instanţa Tribunalului Hunedoara a admis, pe 14 noiembrie 2019, cererea formulată în acest sens de către 20 de creditori ai companiei, între aceştia numărându-se Direcţia Generală a Administrare Mari Contribuabili şi Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului.