Complexul Energetic Oltenia estimează profit de peste 44 milioane de lei în ianuarie. „Numele companiei nu poate fi asociat cu insolvenţa”
„Complexul Energetic Oltenia va încheia anul 2017 cu un profit estimat de circa 200 milioane lei. Inclusiv pentru ianuarie 2018, compania estimează un profit de peste 44 milioane lei”, arată un comunicat publicat pe site-ul companiei.
Societatea răspunde astfel afirmaţiilor făcute de Nicoleta Munteanu, partener al casei de insolvenţă Euro Insol, care a declarat miercuri că “în perioada următoare vom vedea şi companii foarte mari, de interes strategic chiar, care vor intra în insolvenţă. Este vorba despre Tarom, Poşta Română şi Complexul Energetic Oltenia, potrivit situaţiilor financiare depuse de acestea la Ministerul Finanţelor”.
Producătorul de energie arată că, în urma prezentării către instituţiile bancare a activităţii companiei, respectiv a rezultatelor financiare înregistrate la şase şi la nouă luni pentru 2017, societatea Complexul Energetic Oltenia a trecut din categoria de performanţă financiară D în categoria de performanţă financiară A, scrie News.ro.
„Conform raportului care se regăseşte postat pe site-ul www.ceoltenia.ro, compania a înregistrat la şase luni 2017 aproximativ 325 milioane lei profit, zero datorii restante faţă de bugetul consolidat al statului şi a achitat toate obligaţiile financiare către furnizori şi instituţiile bancare, conform prevederilor contractuale”, menţionează comunicatul companiei.
În 2016, compania a avut pierderi de 139,8 milioane lei.
Ultimul an când a realizat profit a fost 2013, când societatea a raportat un rezultat net de 4,59 milioane lei.
Complexul Energetic Oltenia a realizat anul trecut o producţie de 15 TWh energie electrică, însemnând în medie 24% din producţia totală de energie a României. Faţă de anul anterior, producţia de energie a companiei a crescut cu peste 11%. În anul 2016, CE Oltenia a realizat o producţie de energie electrică de 13,5 TWh.
De asemenea, producţia de cărbune realizată anul trecut de CE Oltenia a fost de peste 22,5 milioane tone, în creştere cu circa 11,5% faţă de anul 2016, cele mai mari livrări de lignit înregistrându-se de la exploatările miniere EMC Roşia-Rovinari, EMC Motru şi EMC Jilt.
Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Ministerul Energiei deţine 77,15% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acţiuni. Restul acţiunilor aparţin Electrocentrale Grup (0,84%) şi Societăţii pentru Închiderea – Conservarea Minelor.