Proiectul prevede alocarea unei cote de 70% din fiecare limita anuală a finanţărilor rambursabile pentru comune, cu aplicarea acestei cote până la data de 31 august a fiecărui an calendaristic.
De asemenea, aceste autorităţi trebuie să obţină un document de negaţie din partea Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care să ateste ca investiţiile nu sunt eligibile pentru a beneficia de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană.
Pentru încadrarea în deficitul bugetului general consolidat, anual se stabilesc limite pentru finanţările rambursabile care pot să fie accesate de unităţile administrativ-teritoriale şi pentru tragerile ce se pot efectua din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate. În acest plafon se stabilesc limite pe categorii de unităţi locale, care sunt stabilite în funcţie de ponderea veniturilor proprii ale bugetelor locale în totalul acestor venituri ale bugetelor locale pe ansamblul ţării.
Finanţările efectuate de autorităţile locale sunt autorizate de Comisia de autorizare a împrumuturilor locale, care evaluează impactul acestor finanţări rambursabile asupra cheltuielilor publice şi a deficitului bugetar.