Comunitățile din Franța trebuie să-și dubleze în fiecare an până în 2030 bugetele pentru investiții climatice – raport

Actori cheie în tranziţia ecologică, colectivităţile vor trebui să dubleze şi chiar mai mult în fiecare an, până în 2030, investiţiile în favoarea climei pentru a atinge obiectivele de neutralitate a emisiilor de carbon stabilite de Franţa, o ecuaţie astăzi imposibilă, potrivit unui studiu publicat vineri, relatează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - vin, 13 sept. 2024, 22:11
Comunitățile din Franța trebuie să-și dubleze în fiecare an până în 2030 bugetele pentru investiții climatice - raport

Comunităţile, care reprezentau 64% din investiţiile publice în 2022, au un „rol major” în decarbonizarea transporturilor sau renovarea clădirilor publice, aminteşte un studiu al Institutului de Economie pentru Climat (I4CE) şi al Băncii Poştale.

Între 2017 şi 2022, investiţiile lor în favoarea climei au crescut cu 44%, ajungând la 8,3 miliarde de euro, creştere care a continuat şi în 2023, la zece miliarde de euro.

Această creştere, parţial datorată inflaţiei, se referă în principal la mobilitatea electrică, transportul public şi renovarea energetică a clădirilor publice.

Cu toate acestea, potrivit autorilor studiului, acesta rămâne cu mult sub aşteptările planificării ecologice. Franţa îşi propune să atingă neutralitatea carbonului în 2050 şi s-a angajat să reducă emisiile brute de gaze cu efect de seră cu 50% în 2030, comparativ cu 1990.

Potrivit I4CE, acest lucru ar necesita în medie 11 miliarde de euro de investiţii suplimentare pe an până în 2030 faţă de 2022, adică 19 miliarde în total în clădiri, transporturi şi energie.

Te-ar mai putea interesa și
Trenul Alstom, primul cumpărat de România în ultimii 20 de ani, va putea fi vizitat în weekend în Gara de Nord
Trenul Alstom, primul cumpărat de România în ultimii 20 de ani, va putea fi vizitat în weekend în Gara de Nord
Rama electrica Alstom Coradia Stream, achiziționată de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), va fi prezentă în Gara de Nord din București pe 21 și 22 septembrie, cu ocazia......
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor privind un blocaj în aprovizionarea pe Marea Neagră
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor ...
Cotaţiile la grâu au înregistrat cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, pe fondul atenuării temerilor privind ...
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, își continuă consolidarea în zona Ardealului ...
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Liderii coaliţiei de guvernare au stabilit în şedinţa de marţi că proiectul de rectificare bugetară, care va fi una ...