Comuşi, COTAR: Săptămâna viitoare vrem să facem miting în faţa Guvernului. Vom fi vreo 3.000 de taxiuri şi 2.000 de autobuze

Economica.net
03 10. 2018
taxi_4567876_41578300

„Pentru săptămâna viitoare avem depusă solicitare pentru un miting în faţa Guvernului României. Eu zic că vom fi vreo 3.000 de taxiuri şi 2.000 de autobuze. Pentru miercuri şi joi am cerut la Primăria Capitalei (autorizaţie – n. r.). Ne-au chemat mâine (joi – n. r.) la Comisia de ordine publică şi vom stabili exact câte maşini şi cum venim. Va fi de la ora 9:00 la ora 15:00. Nu cred că doamna Dăncilă îşi doreşte acest lucru şi nici Guvernul nu îşi doreşte aşa ceva”, a spus Comuşi.

Transportatorii au protestat miercuri la Ministerul Transporturilor nemulţumiţi de un proiect de ordin al ministrului de resort care nu mai acordă prioritate la licitaţii firmelor ce operau deja pe un anumit traseu.

„Ministerul Transporturilor a făcut o propunere, lansată în dezbatere publică. Asta este o amânare pentru noi. Nu este în regulă ce se întâmplă, pentru că, în urmă cu patru luni, ne transmitea un mesaj foarte clar că se prelungesc aceste trasee, după care, cu trei luni înainte de atribuire, ne spune că se schimbă regula jocului. Nu este un lucru pe care noi să-l acceptăm. Dacă nu se face nimic, vom rămâne în stradă şi vom face mitinguri până când cineva ne va auzi, dacă doreşte să ne audă. Dacă nu se doreşte să ne audă, asta e! Noi, toate patronatele din Comisia de dialog social, am hotărât şi am spus că nu suntem de acord cu acest ordin. A fost respins în Comisia de dialog social”, a explicat Comuşi.

El a subliniat că important este mesajul pe care vor să-l dea transportatorii prin acest protest, iar ministrul Lucian Şova să înţeleagă „că noi, ca şi patronate, ne cerem nişte drepturi şi este normal, pentru că noi muncim în ţara asta, nu dânsul. Nu am dori să fim vânduţi ca un SRL”.

Comuşi a menţionat că transportatorii vor protesta şi joi, între 9:00 şi 15:00, la Ministerul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor nu este dispus să elimine orice barieră din discuţiile cu transportatorii, dar este deschis dialogului şi altor forme de dezbatere, însă piaţa transporturilor regulate interjudeţene de pasageri trebuie să fie deschisă şi accesibilă oricui este autorizat să desfăşoare o astfel de activitate, a declarat, pe 26 septembrie, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, ca răspuns la protestul transportatorilor din acea zi.

„Astăzi, în România, sunt aproximativ 3.600 de companii autorizate să facă transport rutier de pasageri, din care doar 325 efectuează transport prin curse regulate interjudeţean. Astăzi, în România, sunt peste 28.000 de autobuze autorizate, din care în jur de 2.900 de autobuze participă la această activitate. Se vede în mod clar că există un dezechilibru cu privire la desfăşurarea acestor activităţi. Există o exclusivitate pe care cele 325 de firme o au pentru efectuarea acestui transport de mai bine de 15 ani. La 1 iulie 2019, programul actual expiră şi tot atunci intră în vigoare un regulament european care prevede liberul acces la această piaţă”, a afirmat Şova.

Potrivit şefului de la Transporturi, în aceste condiţii, a fost iniţiată o reglementare, care să permită deschiderea acestei pieţei oricărui transportator autorizat să desfăşoare o astfel de activitate.

„Am propus o reglementare pe care o dezbatem împreună cu transportatorii, parcurgând toate etapele de dialog social, astfel ca această piaţă să fie aşa cum orice piaţă ar trebui să fie: deschisă, accesibilă oricui este autorizat să desfăşoare o astfel de activitate. Vreau să menţionez că, astăzi, în România, dacă cineva îşi propune să facă un transport de pasageri de la Bucureşti la Madrid poate face acest lucru. Dacă îşi propune să facă un transport prin curse regulate de pasageri de la Bucureşti la Urziceni, de exemplu, nu poate face acest lucru. Nu a putut de 15 ani să facă acest lucru, iar în viziunea protestatarilor nici nu ar trebui să poată să facă acest lucru încă şase ani de acum înainte cel puţin, lucru care, după părerea mea, trebuie corectat. Este vorba de o exclusivitate pe care cred că cetăţeanul nu o mai poate tolera. Este important ca un cetăţean care doreşte să călătorească între două localităţi din România să poată alege în funcţie de necesităţile sale, gradul de calitate, preţul călătoriei, cât şi de alte facilităţi pe care operatorii de transport ar trebui să le pună la dispoziţie”, a explicat Lucian Şova.

Întrebat cum intenţionează să procedeze pentru a soluţiona protestul transportatorilor, ministrul a răspuns: „Suntem în dialog de mai mult de 45 de zile de când parcurgem dialogul instituţionalizat, suntem în dialog, iar despre faptul că la 1 iulie 2019 intră în vigoare acest regulament se ştie de mai bine de 4 ani”.

„Am propus această modificare a ordinului care reglementează astăzi exclusivităţile despre care v-am spus, am propus această modificare cu mult timp înainte tocmai pentru a o parcurge şi, împreună cu toţi cei care compun această piaţă, să găsim cele mai bune soluţii în vederea asigurării unor servicii de calitate şi pe măsura nevoilor clienţilor. În continuare, Ministerul Transporturilor nu este dispus să elimine orice barieră din dialogul cu transportatorii. Suntem deschişi dialogului, parcurgem etape instituţionalizate, sunt deschis şi la alte forme de dezbatere, însă trebuie să răspundem la această întrebare: Este corect totuşi ca 325 de firme din peste 3.600 să aibă acest privilegiu sau nu?”, a întrebat ministrul.

Reglementarea pieţei transporturilor regulate de pasageri pe curse interjudeţene se face prin ordin de ministru.