Comvex construieşte la Constanţa singurul terminal de cereale pentru nave de 130.000 de tone. Investiţia: 50 mil. euro
Modificările economice din ultimii ani schimbă şi modelul de business al companiilor. Traficul de cereale prin portul Constanţa s-a triplat în ultimii ani. Este şi motivul pentru care acţionarii celui mai mare operator portuar, Comvex SA, au decis construcţia unui terminal pentru cereale în interiorul Comvex, mai exact la dana 80. Dana respectivă nu mai este utilă operatorului portuar deoarece canitatea de minerale vrac operată în portul Constanţa s-a redus simţitor. Suprafaţa desfăşurată va avea un total de 63.600 mp, iar înălţimea maximă este de 35 de metri, asigurând toate facilităţile necesare transportului în şi din port, cale ferată, acces auto şi barje pentru transportul fluvial.
„Practic suntem în faza de începere a construcţiei silozului de cereale cu o capacitate de 200.000 de tone, care va fi nu doar cel mai modern siloz din portul Constanţa dar va fi singurul care va beneficia de o dană de acostare cu o adâncime de 17,80 metri, în condiţiile în care terminale pentru cereale existente au maxim 12,50 metri adâncime. Toate autorizaţiile au fost deja obţinute”, spune Corneliu Idu, acţionarul majoritar al Comvex SA. Idu explică faptul că operatorii de pe celalte terminale pentru cereale (deţinute de marii traderi internaţionali de cereale), atunci când au de încărcat vase cu un pescaj mai mare 12 metr,i apelează la danele Comvex pentru a completa încărcătura cu o macara plutitoare.
Practic, noul terminal va permite încărcarea de nave Baby Cap Size, care au peste 250 de metri lungime şi o capacitate de 120.000-130.000 de tone.
Un alt avantaj descris de Corneliu Idu este faptul că în incinta portului Constanţa va fi şi un terminal deţinut de un acţionar român, ceea ce va permite fermierilor să-şi vândă direct marfa la un preţ mai bun. În prezent majoritatea sunt obligaţi să vândă giganţilor internaţionali, Cargill, ADM, Ameropa, care deţin cel mai mari capacităţi de depozitare la nivel naţional şi majoritatea terminalelor de cereale din Constanţa şi Agigea. În portul Constanţa mai există un singur operator cu acţionari români, SOCEP (Stere Samara şi verii Niculae şi Ioan Duşu). „Când a auzit proprietarul Comcereal Dolj, Mihai Anghel, care şi-a dezvoltat prin forţe proprii o capacitate de stocare la sol de 650.000 de tone, a fost foarte încântat”, spune Corneliu Idu ca răspuns la întrebarea despre posibilii contractanţi.
Valoarea totală a investiţiei este de 50 de milioane de euro, din surse proprii şi credite bancare.
Portul Constanţa reprezintă un partener tradiţional pentru ţările din estul şi centrul Europei cu producţie agricolă mare pentru tranzitul mărfurilor spre alte destinaţii ale lumii. Opt mari operatori portuari deservesc cele 14 dane specializate, cu o capacitate totală de 950.000 de tone. După finalizarea investiţiei Comvex, portul Constanţa va beneficia de 1,25 milioane de tone capacitate de stocare a cerealelor. Cele 950.000 de tone sunt împărţite între Chimpex (deţinut de traderul elevţian Ameropa- 100.000 de tone), Canopus Star (americanii de la Cargill şi TTS – 100,000 tone), USA (grupul chinez Nidera – 200.000 tone), NSS şi Minmetal (câte 200.000 de tone fiecare, ambele deţinute de ADM – SUA), Silotrans Agigea (CHS – SUA cu 100.000 de tone) şi SOCEP (acţionari români – 50.000).
Cifra de afaceri anuală a Comvex Constanţa a fost de 63,66 milioane de lei, iar profitul net de 6,86 milioane de lei. Numărul angajaţilor este de 203. Comparativ cu anul 2012 însă, atât cifra de afaceri cât şi profitul s-au înjumătăţit din cauza traficului cu minereuri, în care este specializat Comvex. În schimb, traficul de cereale a ajuns să reprezintă peste 25% din traficul total al Portului Constanţa. În ultimii doi anii, în portul românesc ajung şi cereale din Bulgaria, Serbia şi Ungaria, aşa că traficul a crescut, ca şi numărul navelor de 65.000 TDW, tot mai des folosite pentru transportul grânelor în Orientul Îndepărtat.