Angajaţii disponibilizaţi ai fabricii Nestle din Timişoara au cerut salarii compensatorii similare celor din Franţa şi Germania

Angajaţii companiei Nestle din Timişoara au protestat, luni după amiază, fiind nemulţumiţi că după ce conducerea fabricii a anunţat lichidarea afacerii din zonă, le-a oferit până la 13 salarii compensatorii, în funcţie de vechime, în timp ce colegii lor din Germania sau Franţa au primit, în condiţii similare, până la 50 de salarii compensatorii.
Economica.net - lun, 18 mart. 2019, 17:22
Angajaţii disponibilizaţi ai fabricii Nestle din Timişoara au cerut salarii compensatorii similare celor din Franţa şi Germania

Vizaţi direct de aceste concedieri sunt peste 350 de salariaţi.

Preşedintele Sindicatului Nestle, Ovidiu Bolovan, a declarat că angajaţii nu au reuşit să se înţeleagă cu conducerea în privinţa plăţilor compensatorii.

„Protestăm pentru că nu am reuşit să ne înţelegem cu conducerea privind lichidarea acestei fabrici. După 11 ani de muncă, să-mi dea zece salarii, comparativ cu colegii noştri din Europa, care obţin drepturi mai bune şi mai uşoare pentru ei? De anul trecut s-au închis mai multe fabrici în Germania şi Franţa, iar cei de acolo au obţinut sume mari, între 30 şi 50 de salarii, în funcţie de ţară. Noi am cerut până la 50 de salarii, la fel ca şi cei de dincolo”, a afirmat Ovidiu Bolovan.

Mulţi dintre salariaţi au o vechime în Nestle Timişoara de 15-20 de ani şi li s-au promis doar 13 salarii la lichidare, în timp ce angajaţi cu 11 ani nu vor primi decât zece salarii.

„Mi se pare nefiresc ca reprezentanţii companiei din România să ne spună ‘suntem în România, nu în UE’, ceea este foarte trist şi foarte grav. Înseamnă că România este considerată în continuare groapa de gunoi, iar noi suntem nişte sclavi pe plantaţie”, a adăugat preşedintele Sindalimenta, Dragoş Frumosu, prezent la protest.

În semn de nemulţumire faţă de refuzul companiei de a da curs cererilor sindicatului privind acordarea pachetelor sociale compensatorii, după ce patronatul a anunţat închiderea fabricii din România, acţiunile de protest ale angajaţilor au început de săptămâna trecută, prin purtarea de banderole.

„Pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani s-a mai adăugat o pensie viageră reprezentând 80% din salariul brut. De ce muncitorii români să fie discriminaţi, iar oferta primită să reprezinte maximum 13 salarii pentru angajaţii cu peste 20 de ani vechime în fabrică?”, au mai punctat protestatarii.

Situaţia angajaţilor Nestle Timişoara, dar şi comportamentul reprezentanţilor concernului eleveţian în România au fost aduse la cunoştinţa Uniunii Internaţionale a lucrătorilor din Alimentaţie, Agricultură, Hoteluri, Restaurante, Catering şi Tutun, (IUF), organizaţie internaţională la care FSIA – SINDALIMENTA este membră, care a decis să sprijine mişcările de protest ale muncitorilor români.

De asemenea, IUF a solicitat companiei NESTLE întrunirea de urgenţă a Comitetului European de Întreprindere (EWC), la care a participat şi vicepreşedintele sindicatului, membru al acestui organism. Cerinţele angajaţilor Nestle au fost prezentate la Geneva, iar FSIA-SINDALIMENTA a solicitat IUF adoptarea unei măsuri generale, în situaţia închiderii definitive a unor companii, care să permită acordarea angajaţilor de drepturi sociale egale, indiferent de ţara europeană în care aceasta a funcţionat.

„Facem apel la Guvernul Romaniei, inclusiv la toate forţele politice parlamentare, să acţioneze în regim de urgenţă pentru modificarea Legii Dialogului Social. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară a implementat un proiect pe fonduri europene, care vine cu propuneri pertinente, rezultate din activitatea reală, cu privire la modificarea legii amintite. Proiectul va fi depus atât la conducerile partidelor politice ale grupurilor parlamentare, cât şi la guvern”, a mai afirmat reprezentantul SINDALIMENTA.

Fabrica din Timişoara a fost achiziţionată de Nestle în anul 2000, iar în anul 2005, grupul elveţian Nestle a majorat cu 9 milioane de euro participarea la capitalul social al Nestle România, banii fiind direcţionaţi spre investiţii în produse şi mărci noi în cadrul Fabricii Joe din Timişoara, singura unitate deţinută de concernul elveţian în România.

Te-ar mai putea interesa și
Trump susține că Israelul ar trebui să atace instalațiile nucleare iraniene
Trump susține că Israelul ar trebui să atace instalațiile nucleare iraniene
Donald Trump a afirmat vineri că Israelul ar trebui să "lovească" instalaţiile nucleare ale Iranului, scrie AFP, citată de Agerpres....
Armata SUA a lovit vineri 15 obiective ale rebelilor houthi din Yemen
Armata SUA a lovit vineri 15 obiective ale rebelilor houthi din Yemen
Statele Unite au lovit vineri 15 obiective ale rebelilor houthi în Yemen, a anunţat Comandamentul militar american pentru ...
Londra anunță investiții de aproape 22 de miliarde de lire sterline în proiecte de captare a carbonului
Londra anunță investiții de aproape 22 de miliarde de lire sterline în proiecte de captare a carbonului
Guvernul britanic a anunțat vineri o investiţie de aproape 22 de miliarde de lire sterline pe o perioadă de 25 de ani ...
17 state europene cer Comisiei Europene reguli noi pentru facilitarea returnării migranților ilegali
17 state europene cer Comisiei Europene reguli noi pentru facilitarea returnării migranților ilegali
Un număr de 17 state europene au cerut vineri Comisiei Europene reguli care să înlesnească returnarea migranţilor ilegali ...