„Airbus a lansat procesul social necesar pentru a-și adapta organizația și forța de muncă luând în considerare dinamica unui mediu de afaceri complex, în special în divizia Defence and Space, unde au fost înregistrate cheltuieli financiare semnificative în 2023 și 2024. Airbus în România nu este vizată de o potențială reducere a forței de muncă”, au declarat pentru Economica.net, reprezentanții companiei.
Mai mult de jumătate din totalul de 2.043 de posturi reduse vor fi la divizia de sisteme spaţiale, care se confruntă cu pierderi semnificative, potrivit surselor Reuters, citate de Agerpres.
Citește mai multe despre concedierile la Airbus.
În iulie, cel mai mare producător mondial de avioane a avertizat asupra profitului şi a înrăutăţit ţinta totală de livrări din acest an la 770 de aeronave, de la 800, amânând din 2026 în 2027 obiectivul de a avea o producţie lunară de 75 de avioane cu fuselaj îngust. Livrările Airbus sunt afectate de deficitul de motoare şi alte componente, în condiţiile în care lanţul de aprovizionare din industria aerospaţială nu reuşeşte să se redreseze după pandemie.
Compania are o prezență locală puternică în România prin Airbus Helicopters România și Premium Aerotec, ambele în Brașov, dar și o subsidiară Airbus Defence and Space la București, deținută în totalitate a Airbus Defence and Space GmbH.
Airbus Helicopters România este o oscietate mixtă între Airbus Helicopters (60%) și IAR Brașov (40%), înființată în 2002 și care exporta 70% din ce produce. În 2016, Airbus a construit o nouă fabrică, al cărei obiectiv principal este producerea elicopterului H215M.
Premium Aerotec este o subsidiară deținută în totalitate de companie, care produce componente complexe pentru avioanele comerciale Airbus. Asta înseamnă că fiecare aeronavă Airbus are piese fabricate în România.
Foto: www.airbus.com